Testarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Johnson & Johnson, suspendată după apariția unei boli inexplicabile la un pacient
Grupul farmaceutic Johnson & Johnson a anunțat luni suspendarea studiului clinic al unui vaccin împotriva Covid-19, unul dintre participanți imbolnavindu-se bolnav.
„Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate studiile noastre clinice ale unui vaccin de investigație împotriva Covid-19, inclusiv întregul studiu de fază 3, din cauza unei boli inexplicabile la un participant”, au spus reprezentantii grupului într-un comunicat.
Această suspendare are ca rezultat închiderea sistemului de înregistrare online pentru a recruta participanți pentru faza 3 a procesului, în timp ce un comitet independent pentru siguranța pacientului a fost sesizat.
Evenimentele adverse grave sunt „o componentă așteptată a oricărui studiu clinic, în special cand este vorba despre studii de amploare”, au spus Johnson & Johnson. Protocoalele companiei prevăd suspendarea unui studiu pentru a determina dacă evenimentul advers grav este legat de medicamentul evaluat și dacă este posibilă reluarea procesului.
Recrutarea voluntarilor pentru faza 3 a studiilor clinice Johnson & Johnson a început la sfârșitul lunii septembrie, implicand 60.000 de participanți din peste 200 de locații din Statele Unite și din alte țări, au anunțat grupul și Institutul Național de Sănătate al SUA (NIH).
Statele Unite au acordat o finanțare de aproximativ 1,45 miliarde de dolari către Johnson & Johnson
Procesele aveau loc și în Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Peru și Africa de Sud.
Johnson & Johnson deveniseră astfel cel de-al 10-lea grup din lume care desfășoară procese de fază 3 împotriva Covid-19 și al 4-lea în Statele Unite.
Statele Unite au acordat o finanțare de aproximativ 1,45 miliarde de dolari către Johnson & Johnson ca parte a operațiunii de la Casa Albă de producere a vaccinurilor, Operațiunea Warp Speed.
Candidatul său de vaccin se bazează pe o singură doză de adenovirus, care provoacă răceala obișnuită, modificată astfel încât să nu poată fi reprodusă și combinată cu o parte a coronavirusului Sars-CoV-2 numită proteină spike, pe care o folosește pentru a intra în celulele umane.
Laboratorul Johnson & Johnson a folosit aceeași tehnică pentru vaccinul împotriva febrei hemoragice Ebola, a cărui comercializare a fost aprobată de Comisia Europeană în iulie.
În septembrie, studiile clinice ale vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltate de AstraZeneca și Universitatea din Oxford, considerate una dintre cele mai promițătoare, au fost, de asemenea, întrerupte după ce un participant britanic a dezvoltat o patologie inexplicabilă. Aceste studii au fost reluate în Japonia la începutul lunii octombrie, dar nu și în Statele Unite.