Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin continuă pentru sute de femei! În ce comune urmează să se deplaseze unitatea mobilă de screening
În cea de-a doua partea a lunii august 2022, femeile din mai multe localități din județele Bacău, Iași, Suceava și Vaslui pot beneficia de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”
Datorită acestui proiect, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani vor face testarea Babeș-Papanicolau, iar cele cu vârste între 30 și 64 vor beneficia de testare HPV. Testările sunt gratuite, iar femeile trebuie să se prezinte doar cu buletinul în original și cu o copie după acesta. Le vor fi recoltate secreții de la nivelul colului uterin. De aceea, doamnele și domnișoarele trebuie să se prezinte așa cum fac în mod obișnuit la orice consult ginecologic.
Programul testărilor gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin în cea de-a doua parte a lunii august
În cea de-a doua parte a lunii august, echipa medicală din cadrul IRO Iași va testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin femeile din mai multe localități din județele Bacău, Iași, Suceava și Vaslui.
Astfel, pe 16 august, începând cu ora 10:00, unitatea mobilă de screening va fi prezentă în comuna Dofteana, județul Bacău. Femeile care doresc să se testeze gratuit împotriva cancerului de col uterin trebuie să se deplaseze la căminul cultural din comună. În data de 18 august, de la ora 9:30, unitatea mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin va putea fi găsită în parcarea Dedeman de pe Bulevardul Primăverii, Iași.
În data de 19 august, medicii din cadrul IRO Iași vor testa gratuit împotriva cancerului de col uterin femeile din comuna Bârsănești, județul Bacău. Unitatea mobilă va staționa, începând cu ora 10:00, în fața primăriei. Pe 24 august, de la ora 11:00, o unitate mobilă din cadrul IRO Iași va putea fi găsită în comuna Horlești, județul Iași, în fața primăriei. În aceeași zi, de la ora 13:30, vor putea beneficia de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin și femeile din comuna Voinești, județul Iași.
Pe 26 august, de la ora 9:30, unitatea mobilă va fi prezentă în fața clădirii after-school din comuna Săucești, județul Bacău. Pe 29 august, caravana IRO Iași se va deplasa în comuna Pângărați și în comuna Trotuș, din județul Bacău. Femeile din comuna Trotuș se vor putea testa împotriva cancerului de col uterin, începând cu ora 12:00, unitatea mobilă staționând în fața primăriei. De asemenea, locuitoarele comunei Târgu Trotuș vor beneficia de testare gratuită începând cu ora 10:00. În data de 30 august, medicii din cadrul IRO Iași vor testa femeile din comuna Voitinel, județul Suceava. În acest sens, unitatea mobilă de screening împotriva cancerului de col uterin va fi prezentă în fața căminului cultural, de la ora 10:00.
În ultima zi a lunii august, în data de 31, caravana din cadrul IRO Iași se va deplasa în comuna Alexandru Ioan Cuza, în fața dispensarului din satul Șcheia. Testările se vor face începând cu ora 9:30.
În anul 2021, 7152 de femei au fost testate gratuit în cadrul proiectului ONCOPREV
Proiectul ONCOPREV este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta își propune ca între anii 2020-2023 să testeze 170.000 de femei, din care 30.000, cu vârste între 25 și 29 de ani, pentru Babeș-Papanicolaou, și 140.000 de femei, din segmentul de vârstă 30-64 de ani, pentru HPV.
În anul 2021, unitățile mobile IRO s-au deplasat în 110 localități din cele 6 județe din Regiunea de Nord-Est a României, fiind efectuate 7152 de teste, din care 6625 pentru HPV și 526 pentru Babeș-Papanicolau. Din totalul de femei testate, 283 au fost depistate pozitiv la screening primar HPV și 72 au fost depistate pozitiv la Babeș-Papanicolau. Un număr de 32 de femei testate în cadrul unităților mobile IRO au fost depistate pozitiv atât la HPV, cât și la Babeș-Papanicolau, iar dintre acestea 24 au făcut colposcopie și 8 biopsie.
Proiectul ONCOPREV oferă femeilor din zonele vulnerabile șansa de a depista precoce, de a diagnostica și de a trata cancerul de col uterin.