Testarea elevilor în şcoli începe astăzi. Cum se utilizează un test de salivă – VIDEO
Astăzi, 2 decembrie 2021, se vor utiliza pentru prima dată testele de salivă, odată cu revenirea copiilor la școală. Modul de folosire a acestor teste de către cadre didactice sau părinți a fost explicat și printr-o serie de clipuri video de ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila și ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu.
Astfel, potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza doar în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înainte de a se începe orele de curs.
Testarea pentru depistarea infecției cu noul coronavirus se va efectua în sala de clasă sau în alte spaţii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților elevului.
Mai mult decât atât, persoanele responsabile din cadrul școlilor au fost instruite în ceea ce privește colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.
Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Mai apoi, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.
Reamintim faptul că în prima tranșă, România a comandat nu mai puțin de 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie. Testele au fost livrate dezasamblate și angajații școlilor trebuie să le asambleze pentru a fi utilizate de elevi.
Pașii urmați pentru a utiliza un test de salivă
Mai jos vom detalia cei 10 pași pentru a utiliza un test cu salivă.
1. se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și se va folosi cât de curând posibil;
2. se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată;
3. se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Se scoate capacul și se adaugă soluția în tubul de extracție;
4. se scuipă saliva în recipientul pentru colectarea salivei;
5. se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție;
6. se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca deșeu medical;
7. se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția;
8. se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta);
9. se citește rezultatul după 10—15 minute;
10. se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:
— pozitiv: apar două linii. O linie colorată apare în zona-martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare;
— negativ: o linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T);
— neconcludent: linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de
vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Se revizuiește procedura și se repetă testul utilizând o nouă casetă de testare.