Testare gratuită pentru hepatită la Iași în peste 80 de cabinete de medici de familie

de: Redacția BZI
02:00, 18 feb. 2022

Testări gratuite pentru hepatită la Iași! Acestea sunt disponibile în peste 80 de cabinete de medici de familie, atât din Municipiul Iași, cât și în 66 de localități din județ

Ieșenii pot beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecției virale hepatice, cum ar fi hepatita B sau C. Testele gratuite sunt oferite prin proiectul LIVERO2-EST și sunt disponibile în peste 80 de cabinete ale medicilor de familie atât din Municipiul Iași, cât și în 66 de localități din județ. Procesul de testare este unul extrem de simplu, deoarce pentru efectuarea testării este nevoie de doar două picături de sânge, pacientul fiind înțepat în deget, fără să simtă vreo durere, doar o ușoară „pișcătură”.

Rezultatul este obținut în câteva minute, iar în funcție de acesta, pacientul poate pleca liniștit acasă dacă este negativ.

”Dacă rezultatul testului este pozitiv, pacienții sunt redirecționați la un consult de specialitate la Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Județean Clinic de Urgență «Sf. Spiridon» din Iași. La finalul lunii ianuarie 2022, în cadrul proiectului LIVERO2-EST s-au testat 31.202 persoane. S-au depistat 554 pozitivi pentru Hepatita B și 414 pozitivi pentru Hepatita C. Această campanie va continua până în anul 2023 în mai multe orașe din țară și localități din județul Iași”, au precizat reprezentanții proiectului.

Toate persoanele ar trebui să profite de testarea gratuită pentru hepatită de la Iași, deoarce este o metodă de prevenție, la fel ca vaccinarea

Prevenirea este cel mai bun tratament pentru orice afecțiune și cancerul hepatocelular (CHC) nu este o excepție de la regulă, mai ales având în vedere mortalitatea ridicată. În 2016, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu alte autorități din domeniul sănătății, a lansat o campanie pentru extinderea recunoașterii și tratamentului VHB cu scopul de a elimina hepatita virală până în 2030.

”A fost conceput un pachet de intervenții de mare impact în urma unor studii de modelare a epidemiologiei hepatitei cu anticiparea beneficiilor conferite de igienizarea și chiar vaccinarea în masă împotriva VHB a nou-născuților. Strategii pentru a întrerupe transmiterea verticală a VHB prin vaccinare sunt în vigoare în aproape toate țările membre OMS, dar doar 39% dintre nou-născuți au primit vaccinul VHB la nivel global. Până în 2015, totuși, 84% dintre toți sugarii la nivel global au primit vaccinul (ținta OMS pentru 2020 a fost stabilită la 90%). În ultimii câțiva ani, dovezile acumulate au arătat că vaccinarea a contribuit în mod substanțial la micșorarea poverii VHB cu peste 30%”, au adăugat reprezentanții proiectului.

În luna decembrie 2021, o echipă mobilă de medici s-a deplasat în comuna Răducăneni, pentru a efectua teste gratuite pentru hepatita B și C, însă localnicii nu au fost bine informați de acest eveniment și cu greu au fost convinși să beneficieze de acest serviciu gratuit.

Ce trebuie să știm despre hepatitele virale A, B ȘI C

Hepatitele virale reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin alterarea funcției hepatice ca urmare a multiplicării virusurilor în celulele acestuia. Afectarea hepatică este inițial acută, primele 6 luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatitice persistând ulterior în organism și modificând progresiv și variabil arhitectura și funcționalitatea ficatului până la stadii ireversibile. Afecțiunile hepatice care evoluează peste 6 luni de la momentul infectării se numesc hepatite cronice, iar virusurile ce pot determina aceste boli sunt: virusul hepatitic B (VHB) în asociere sau nu cu virusul hepatitic Delta (D) și virusul hepatitic C (VHC). Virusul hepatitic A (VHA) determină doar hepatită acută, se vindecă în 2-3 luni. Diagnosticul de hepatită acută cu virus hepatic A se pune pe baza manifestărilor clinice și pe baza prezenței în sânge a anticorpilor Ig M anti-VHA. Acest tip de hepatită nu cronicizează și determină protecție imună pentru tot restul vieții. Mâinile murdare, alimentele și apa contaminată reprezintă principalele surse de infecție. Acest virus nu se transmite prin sânge, injecții sau intervenții chirurgicale.

Cele mai frecvente căi de transmitere a virusul hepatitic B sunt: sângele și produsele de sânge infectate, contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată sau transmiterea de la mamă la făt. Factorii de risc pentru infecția cu virus C sunt: contactul intravenos cu ac de seringă infectată, transfuzii cu sânge infectat, droguri administrate intravenos cu ac de seringă infectat, mama infectată ce transmite nou-născutului virusul, efectuarea de hemodializă sau contactul sexual cu o persoană infectată. În peste 80 de cabinete de medici de familie toate persoanele interesate pot beneficia de testare gratuită pentru hepatită la Iași.

Proiectul LIVERO2-EST

Obiectivul proiectului îl reprezintă furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, respectiv din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Grupul tință al proiectului este constituit din 120.000 de persoane beneficiare de programe de screening, dintre care 72.000 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile și 36.000 de persoane din zona rurală ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani și au domiciliul într-unul din județele menționate mai sus.

Proiectul este implementat de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația Română Anti-Sida – A.R.A.S. și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași. LIVE(RO)2–EST-Program regional integrat de prevenire, depistare precoce, diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est reprezintă faza a doua a proiectului LIVE(RO)1.

În prezent, în peste 80 de cabinete de medici de familie toate persoanele interesate pot beneficia de testare gratuită pentru hepatită la Iași.