Test de toleranță la glucoză. Cum să te pregătești corect pentru acesta?
Un test de toleranță la glucoză constă în măsurarea nivelului de zahăr din sânge pe stomacul gol și la 2 ore după un aport de carbohidrați. Este un test complet sigur, rapid și nedureros și se efectuează pentru a detecta anomalii în metabolismul zahărului. Testul se efectuează în principal în timpul sarcinii pentru a exclude diabetul gestațional la femeile care sunt simptomatice sau predispuse la acesta.
Testele de toleranță la glucoză sunt recomandate persoanelor cu factori de risc pentru diabet. Printre acestea se numără persoane cu vârsta peste 45 de ani. De asemenea, testul este necesar pentru persoanele cu IMC peste 25 kg/m2, stil de viață inactiv, predispoziție ereditară sau diabet în familie. Femeile care au avut antecedente de diabet zaharat gestațional sau riscul de a avea un făt mare, cu o greutate mai mare de 4 kg trebuie să efectueze acest test. Hipertensiune arterială și orice altă boală cardiovasculară, precum și tulburare a metabolismului lipidic constituie o cauză pentru a face testul.
Test de toleranță la glucoză. Reguli de care să ții cont înainte de acesta
Cu trei zile înainte de testul care urmează să fie efectuat, mențineți o dietă regulată, nu reduceți aportul de carbohidrați sub 125 g/zi. De asemenea, evitați alcoolul cu 3 zile înainte de recoltarea sângelui. Nu fumați cu 24 de ore înainte de test. Limitați pe cât posibil stresul fizic și emoțional înainte de test și încercați să vă relaxați.
Veniți la test strict pe stomacul gol, după 12 ore de post. În această perioadă aveți voie să beți doar apă pură, fără gaz. Nu sunt permise ceaiul, cafeaua, sucurile sau băuturile. Înainte de studiu, după acordul medicului dumneavoastră, trebuie să anulați o serie de medicamente. Dacă știți că sunteți însărcinată, spuneți-i întotdeauna medicului dumneavoastră.
Sângele nu trebuie să fie prelevat după proceduri fizioterapeutice, proceduri de diagnosticare, precum examinare instrumentală, radiografie/fluorografie/CT, ultrasunete sau masaj. De asemenea, nu se recomandă efectuarea unui test GGT după o intervenție chirurgicală.
Testul nu trebuie făcut imediat după naștere, în timpul proceselor inflamatorii active, ciroză hepatică și anomalii gastrointestinale cu absorbție deficitară a glucozei. Dacă ați fost diagnosticat cu diabet zaharat, aceasta este o contraindicație directă pentru un test de toleranță la glucoză pe cale orală.
Interpretarea rezultatelor testelor. Ce indici sunt considerate ridicate?
Pot fi observate valori ridicate ale testului dacă toleranță deficitară la glucoză, la post este până la 7 mmol/l, după 2 ore este 7,8-11,1 mmol/l. Diabet zaharat, pe stomacul gol este peste 7 mmol/l, la 2 ore după GGT este peste 11,1 mmol/l.
Rezultatele fals pozitive pot apărea, de asemenea, ca urmare a unei intervenții chirurgicale recente, a stresului, a unei boli acute, a administrării anumitor medicamente, precum glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, diuretice tiazidice sau beta-blocante. Nivelurile reduse de glucoză plasmatică sunt observate la insulinoame, tumori care produc hormonul insulină.
După postul excesiv sau pregătirea necorespunzătoare pentru examinare, activitate fizică excesivă cu o zi înainte. Rezultatele pot fi influențate de administrarea mai multor medicamente, printre care insulină sau medicamente antidiabetice.
Pentru a evalua datele obținute după un test de toleranță la glucoză poate fi doar un specialist calificat. Un tehnician de laborator și un endocrinolog formulează o concluzie pe baza anamnezei, a clinicii, a plângerilor și a unor metode suplimentare de cercetare. Este important să înțelegeți că rezultatele testelor nu constituie în sine un diagnostic și că este nevoie de consultanță medicală.