Test ce ar putea detecta riscul dezvoltării a patru tipuri de cancer la femei, noua descoperire a oamenilor de știință
Folosindu-se de celulele colectate în timpul examinării colului uterin dintr-un singur eșantion, oamenii de știință lucrează în prezent la dezvoltarea unui test care ar putea prezice riscul unei femei de a dezvolta patru tipuri de cancer diferite.
Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, se relatează cum folosind celulele cervicale dintr-un test de rutină, experții vor putea să identifice cancerul ovarian, de sân, de uter sau de col uterin.
Oamenii de știință menționează că testul ar putea permite detectarea mai rapidă a celor patru tipuri de cancer frecvent întâlnite la femeile tinere și oferă posibilitatea de a stopa dezvoltarea acestora.
„Acest lucru ar putea crea o schimbare importantă în screening-ul pentru cancer – nu detectăm devreme, ci împiedicăm să se dezvolte”, a declarat directorul executiv al Eve Appeal, Athena Lamnisos, unul dintre finanţatorii cercetării.
Posibilitatea de a detecta cancerul mai devreme poate îmbunătăţi rezultatele tratamentului
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei şi este de obicei detectat printr-o mamografie, urmată de o biopsie.
„Această cercetare este incredibil de interesantă. În acest moment, nu există un test de screening pentru cancerul de sân la femeile sub 50 de ani. Dacă acest test poate ajuta la identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân, ovarian, col uterin şi uter la vârste mai mici, ar putea fi revoluționar”, a declarat chirurgul Liz O’Riordan.
Athena Lamnisos este de părere că crearea unui nou instrument de screening pentru patru tipuri de cancer cu un singur test ar putea fi revoluţionară.
Cancerul ovarian este responsabil pentru cele mai multe cazuri de decese asociate cu cancerele ginecologice. În prezent, 75% dintre cazuri fiind diagnosticate într-un stadiu avansat, când tumorile deja sunt răspândite în întregul corp.
ADN ce poate detecta sau prezice prezența cancerului la sân
Cancerul este a doua cauză de deces în lume în rândul femeilor, pe primul loc aflându-se bolile de inimă. Deși rata deceselor este în creștere, mai puțin de jumătate dintre femei discută cu medicii despre testele de screening în cancer.
Cercetătorii au folosit probe de celule cervicale de la 242 de femei cu cancer ovarian şi 869 fără cancer. Apoi au măsurat 14.000 de modificări epigenetice şi au identificat o semnătură unică de ADN care ar putea fi folosită pentru a detecta sau a prezice prezenţa cancerului ovarian.
„Testul WID va căuta urmele de pe ADN-ul unei femei pe măsură ce trece prin viaţă, înregistrând traseul pe care îl parcurge şi dacă se îndreaptă către un cancer. Acesta va revoluţiona screening-ul şi va permite o abordare mai personalizată a prevenirii şi depistării bolii. Femeile vor fi examinate, monitorizate şi tratate în funcţie de riscul lor individual”, a declarat conducătorul principal al studiului, profesorul Martin Widschwendter, de la Universitatea din Innsbruck şi UCL.
Potrivit datelor statistice furnizate de către Eurostat, România se află pe locul al nouălea în Europa, în ceea ce priveste mortalitatea cauzată de cancer și pe locul întâi în topul țărilor cu cele mai multe decese survenite în urma cancerului de col uterin.
Totuşi, Martin Widschwendter a avertizat că vor fi necesare cercetări suplimentare şi studii clinice pe scară mult mai largă pentru a confirma că testele ar putea prezice în mod eficient probabilitatea ca femeile să dezvolte cancer.