Teroare și nepăsare pe Transfăgărășan. Cu copilul în brațe, un turist sfidează pericolul și insultă pădurarii pentru o fotografie cu ursul
Unii turiști care călătoresc pe Transfăgărășan continuă să ignore pericolele și să caute interacțiuni cu urșii, în ciuda avertismentelor.
Un astfel de incident a avut loc recent, când un bărbat a coborât din mașină, ținând un bebeluș în brațe, pentru a se apropia de o ursoaică prinsă într-o cușcă neînchisă, în timp ce puiul acesteia era încă liber.
Inconștiență pe Transfăgărășan, pentru o fotografie cu ursul
Bărbatul a insistat să facă poze cu animalul, iar când pădurarii i-au interzis, a devenit agresiv. A fost nevoie de intervenția jandarmilor, care i-au aplicat două amenzi, iar polițiștii i-au deschis un dosar penal. Inconștiența este dusă la cote maxime, în ciuda numeroaselor incidente nefericite.
„Șoferul mi-a făcut semn cu mâna că are și el, chipurile, o poză de făcut. S-a dat jos din mașină bărbatul cu un copil în brațe. Am ridicat tonul la el și i-am spus că e inconștient. Ursul era în spatele cuștii acolo, noi așteptam să intre. Intrase doar femela, așteptam să intre puiul. Timp în care a încercat să se apropie de mine, băieții de la jandarmi l-au oprit. Apoi m-am retras. A rămas înjurând și amenințând că mă dă afară din serviciu și tot felul de chestii din astea”, a spus un pădurar.
Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, a reiterat un apel public către turiști să nu se apropie de urși, să nu îi hrănească și să nu încerce să îi fotografieze. Autoritățile au decis mutarea urșilor cerșetori din zona Transfăgărășanului în două rezervații: una la Zărnești și alta aflată în construcție în județul Brașov.
„Fac încă un apel public pentru cei care vor fi prezenți – să nu se apropie de urs. Să nu se oprească pentru a-l hrăni și să nu-l fotografieze”, a menționat Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș.
Pentru capturarea urșilor, au fost amplasate mai multe cuști pe marginea drumului, iar tranchilizarea animalelor va fi utilizată doar în cazuri de urgență.
Relocarea urșilor cerșetori de pe Transfăgărășan
Autoritățile au demarat relocarea „urșilor cerșetori” de pe Transfăgărășan, care atrag turiști inconștienți dispuși să-și pună viața în pericol pentru a-i hrăni și fotografia. În zonă a fost instalată o cușcă specială pentru capturarea urșilor, iar tranchilizarea acestora va fi utilizată doar în situații de urgență. Primele animale vizate sunt o ursoaică și puiul ei, care vor fi transportați la Sanctuarul de la Zărnești.
„Relocarea urșilor de pe Transfăgărășan a început! Vom aduce o ursoaică și un pui la sanctuar. Procesul poate dura câteva zile, iar tranchilizarea va fi o soluție de ultim resort pentru a proteja atât animalele, cât și echipele de intervenție”, a declarat Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș.
Ministerul Mediului a emis ordinul necesar pentru relocarea urșilor din zona drumului, după ce o ursoaică, devenită agresivă, a fost observată frecvent în apropiere. Ea va fi mutată împreună cu puiul ei la Zărnești, unde va avea o a doua șansă.
„Am instalat cușca pentru capturarea ursoaicei și a puiului ei, pentru a-i muta la sanctuarul din Zărnești și a elimina pericolul pe care îl reprezintă pentru cei care circulă pe Transfăgărășan. Siguranța oamenilor este prioritatea noastră. De asemenea, vom monta panouri de informare prin care vom avertiza că un urs hrănit devine un urs condamnat”, a adăugat ministrul Mediului, Mircea Fechet.