Terenul unui dezvoltator imobiliar din Iași este scos la vânzare de executori din cauza datoriilor la energie! Pe amplasament voia să ridice blocuri cu 4 etaje: „Numai pe PUZ am dat 30.000 de euro” – FOTO

de: Ciprian BOARU
02:00, 28 iul. 2023

Dezvoltatorul Ioan Dura este executat pentru o factură neplătită. Executorii judecătorești au scos la licitație tocmai terenul pe care voia să construiască un cartier de blocuri. Evaluatorii au stabilit că acesta costă 100.000 de euro. Afaceristul spune că poate fi vândut cu cel puțin 300.000 de euro

Situație încurcată pentru afaceristul Ioan Dura, inițiatorul mai multor proiecte imobiliare. Recent, pe teritoriul comunei Ciurea, județul Iași, a propus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea mai multor blocuri de locuințe colective pe o suprafață de 16.379 de metri pătrați, achiziționată în 2017.

Însă din cauza unor debite acumulate, privind consumul de energie electrică, afaceristul s-a trezit cu executorii judecătorești pe cap. La cererea creditoarei E.ON Energie România SA, aceștia organizează o licitație pentru vânzarea terenului din Ciurea. Procedura este programată pe data de 22.08.2023.

„Toți cei care pretind vreun drept asupra imobilului sunt somați să anunțe executorul judecătoresc înainte de data stabilită pentru vânzarea imobilului. Debitorul nu poate licita nici personal, nici prin persoane interpuse. Creditorii urmăritori sau intervenienți nu pot să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75 la sută din prețul pornire a primei licitații”, se arată în anunțul executorului judecătoresc Mihai Florea.

Terenul din Ciurea este scos la vânzare pentru o datorie de nici 3.000 de euro

Terenul este identificat pe strada Olarilor, satul Hlincea. Evaluatorii au stabilit că spațiul aflat în extravilanul comunei valorează 495.780 de lei, aproape 100.000 de euro. Imobilul este scos la vânzare pentru o datorie de 14.646 de lei, aproape 3.000 de euro. Contactat telefonic, Ioan Dura a susținut că nu știa de datoria invocată de compania E.ON.

„Nu știu nimic despre asta, vă rog să mă credeți. Nici măcar nu mai stau la adresa din anunț. Nu există așa ceva. Cum să-mi vândă terenul fără știrea mea. Mă judec cu ei. O trimit pe nevastă-mea la executor. Cum așa, pentru 3.000 de euro? Numai pe PUZ am dat 30.000 de euro. Am avut o ofertă de 300.000 de euro pentru teren, cum să fie atât? Toată lumea știe că nu mai am adresa din anunț (comuna Rediu – n.r.). Eu am domiciliul în Spania și Cipru”, a precizat Ioan Dura, care avea de gând să construiască blocuri cu 300 de apartamente.

Însă avea nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). Membrii acesteia nu au avizat proiectul și l-au trimis la forurile superioare din București. La un moment dat, Ioan Dura a fost amendat din cauză că a construit ilegal în cartierul Alexandru cel Bun, municipiul Iași.

Executat din cauza datoriilor de la blocurile din Hlincea

Ulterior, Ioan Dura a precizat că datoria invocată de E.ON a fost generată la blocurile din zona Hlincea, construite de afacerist pe strada Ștefan Cortez. În urmă cu un an, dezvoltatorul s-a certat cu proprietarii din cele 3 blocuri și din cauza facturilor eliberate de ApaVital.

„Am aflat că acea datorie este de la blocurile din Hlincea pe care le-am construit. Eu mă judec cu asociația de proprietari pentru datoria respectivă. Ei nu recunosc debitul respectiv. E.ON s-a îndreptat împotriva mea. Voi plăti eu datoria și mă voi judeca cu ei”, a mai spus Ioan Dura, după ce s-a interesat de unde provine datoria.