Terenul de la Apele Române, confiscat de familia unui angajat din instituție! S-a ajuns la sechestrare de persoane: „Aveau bâte în mașini, eu cred că voiau să ne țină acolo și să bată în noi” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 25 aug. 2023

Un teren cu o suprafață de 27.464 de metri pătrați ce aparține Apelor Române a fost confiscat de familia unui angajat din instituție. Ștefan Cotan, administratorul firmei Acvacom SRL, ar fi câștigat licitația pentru concesiunea pe 5 ani a peninsulei din Belcești datorită influenței de care se bucură familia sa, dar și pentru că fratele său este angajat al Apelor Române

În data de 10.05.2023, Administrația Națională Apele Române a organizat licitație pentru concesionarea pe o perioadă de 5 ani a unei peninsule cu o suprafață de 27.464 de metri pătrați, situată în comuna Belcești, județul Iași. Au participat la licitație Gheorghe Ciobanu, persoană fizică, și Acvacom SRL, administrată de Ștefan Cotan. Licitația a fost câștigată de firma Acvacom SRL și contestată de Gheorghe Ciobanu, care este de părere că Administrația Națională Apele Române a întocmit caietul de sarcini astfel încât Ștefan Cotan să câștige licitația.

Deși Gheorghe Ciobanu a oferit un preț de 0,0273 lei/mp/lună, respectiv 9.001 lei pe an, iar Acvacom SRL a oferit 0,0200 lei/ mp/lună, licitația a fost câștigată de firma administrată de Ștefan Cotan. Chiar dacă oferta lui Ciobanu a fost mai bună, nu a fost declarat câștigător.

Terenul de la Apele Române a fost concesionat de fratele unui angajat din instituție

În data de 10.05. 2023, Administrația Națională Apele Române a organizat licitație pentru concesionarea pe o perioadă de 5 ani a unei peninsule cu o suprafață de 27.464 metri situată în comuna Belcești

Vasilica Ciobanu, soția lui Gheorghe Ciobanu, crede că licitația a fost aranjată astfel încât să fie câștigată de firma administrată de Ștefan Cotan. Vasilica Ciobanu crede că bărbatul a câștigat licitația datorită influenței de care se bucură familia sa, dar și pentru că fratele său, Theodor Cotan, este angajat al Apelor Române. Ștefan Cotan a câștigat, acum ceva timp, și licitația pentru barajul din Belcești.

„De peninsula asta din comuna Belcești au avut grijă părinții noștri, acum noi. Doar că nu avem niciun document asupra ei. De la primărie am înțeles că e a Apelor Române. Începând cu anul 2018, noi am mers la Apele Române, unde ne-au impulsionat că avem toate șansele să câștigăm peninsula la licitație, precum că am avut grijă de ea atât timp. E ca o grădină, noi am semănat lucernă, părinții soțului au plantat copaci. De la primărie ne-au lăsat să plătim impozit până în 2016, iar după aia nu ne-au mai lăsat să plătim. Eu cred că au vrut să ne facă o figură, ca să ne-o poată lua.

Apele Române au scos peninsula la licitație, eram mulțumiți să plătim chirie, dar doar să rămână a noastră, că noi ne-am mutat la țară, avem animale și avem nevoie de teren pentru a planta lucernă. Între timp, familia Cotan a închiriat barajul Tansa-Belcești și și-au dorit și peninsula. Inițial, la licitația pentru peninsulă a participat doar Gheorghe Ciobanu, soțul meu, iar licitația a fost anulată, ba nu era bun contul bancar, au fost invocate diverse motive, iar eu mi-am făcut de atunci o idee că ceva nu e în regulă. S-a făcut, până la urmă, licitație și a fost câștigat de familia Cotan.

Noi am dat mai mulți bani, dar familia Cotan a participat cu o firmă și au câștiga licitația pentru cifra de afaceri și precum că protejează mediul. Caietul de sarcini a fost făcut în favoarea lor. Dacă la începutul licitație s-a menționat că pot participa atât persoane fizice, cât și persoane juridice, de ce caietul de sarcini a fost realizat astfel încât licitația nu putea fi în niciun caz câștigată de o persoană fizică? Familia Cotan a pus stăpânire și pe un drum din apropiere de barajul Belcești. Theodor Coton are două luni de când lucrează la Apele Române, el ia cotele, dar abuzează de funcția sa și îi oprește pe oamenii care trec pe acolo, că se teme să nu-i fure cineva peștele din baraj”, a declarat Vasilica Ciobanu, soția lui Gheorghe Ciobanu.

Familia Cotan, acuzată că ar fi sechestrat mai multe persoane

Deși licitația a fost contestată, iar până la finalizarea contestației nici Ștefan Cotan, nici Gheorghe Ciobanu nu aveau dreptul să folosească terenul, cel din urmă nu a ținut cont de această prevedere, iar în data de 21 august 2023 a mers în peninsulă. Vasilica Ciobanu, soția lui Gheorghe Ciobanu, susține că bărbatul a mers împreună cu câțiva apropiați să adune niște copaci doborâți de furtună. Înainte de a face asta, Gheorghe Ciobanu ar fi purtat o discuție cu un inginer din cadrul Apelor Române, care le-a îngăduit să strângă și să transporte acasă pomii rupți de furtună. Chiar când a încărcat lemnele în căruțe și se pregătea să se îndrepte spre casă, Gheorghe Ciobanu a fost surprins de membrii familiei Cotan, care au blocat drumul, sechestrându-l.

„Acum două săptămâni în urmă a fost furtună, iar mulți copaci au fost scoși din rădăcini. Noi am vorbit la Apele Române ca până se soluționează contestația să mergem să strângem crengile rupte, am cerut și un răgaz să strângem lucerna, iar un domn inginer ne-a spus că putem să mergem să luăm copacii căzuți și o să vină și o mașină de la ei și o să ridice copacii, că acolo sunt tone de lemne. Toți erau copaci plantați de părinții noștri, că un copac nu crește în câțiva ani. Soțul cu mai multe persoane au mers în data de 21 august 2023, în jurul orei 16.00, cu niște căruțe să adune copacii.

Au umplut două căruțe cu crengi și butuci, iar când să iasă din curte au venit Ghiță Cotan, Ștefan Cotan, care este administrator al barajului Belcești și al firmei Acvacom, Teodor Cotan și doi bodyguarzi și nu ne-au mai lăsat să plecăm de pe insulă. Au tras mașinile și au blocat drumul, acuzându-ne că am fost la furat. Ne-au jignit, ne-au zis că suntem desene animate, păcălici. Aveau bâte în mașini, eu cred că voiau să ne țină acolo, ca să se înnopteze și să bată în noi”, a povestit soția lui Gheorghe Ciobanu.

Vasilica Ciobanu: „Am mers, efectiv, de paravan, ca să poată câștiga Cotan”

Vasilica Ciobanu, soția lui Gheorghe Ciobanu, crede că licitația a fost aranjată astfel încât să fie câștigată de firma administrată de Ștefan Cotan

Vasilica Ciobanu a fost cea care a sunat la 112 și a cerut intervenția unui echipaj de poliție. Femeia se temea ca bărbații să nu se încaiere, iar situația să se termine tragic.

„Eu nu eram acolo, era doar soțul. Când am ajuns și eu, am sunat la 112 și i-am rugat să trimită mai repede un echipaj, ca nu cumva să se întâmple o nenorocire. Când am văzut că după 2 ore nu vine nimeni, am sunat din nou și am întrebat dacă nu au solicitat intervenția poliției și cei din familia Cotan. Ni s-a spus că nu a sunat nimeni. Familia Cotan vorbea la telefon, dar cred că au vrut să cheme întăriri de-ale lor, dar când au văzut că am sunat la 112 și-au dat seama că nu mai pot face nimic.

Poliția a ajuns după 3 ore, pe ei i-au trimis acasă, iar pe noi ne-au ținut până la ora 1.00. A venit pădurarul să măsoare lemnele furate pe care le-au dus la canton. Polițiștii au fost aroganți cu noi, dar cu cei din familia Cotan s-au comportat foarte respectuos. I-am întrebat pe polițiști cu ce drept ne-au sechestrat cei din familia Cotan. Dacă încercam să plecăm, totul ar fi ieșit foarte rău”, a adăugat femeia.

Vasilica Ciobanu este de părere că familia Cotan încearcă încetul cu încetul să pună stăpânire pe întreaga comună. Femeia crede că soțul său a fost încurajat să participe la licitație, deși se știa că peninsula va fi concesionată lui Ștefan Cotan.

„A doua zi, pe 22 august 2023, la spusele domnului director de la Apele Române, am fost pe insulă să ne întâlnim cu doi ingineri ai instituției, cu inginerul șef Ioan Bălan, cu încă un inginer și cu Theodor Cotan. Aceștia ne-au zis că Theodor Cotan este administratorul acestui teren și noi nu avem dreptul să îi reproșăm ceva. Cei din familia Cotan au fost ingineri la Cotnari, dar au fost hoți și au fost dați afară. Acum au acaparat Apele Române, au închiriat barajul Belcești.

Am fost încurajați atât timp de Apele Române să participăm la licitație, dar noi am mers, efectiv, de paravan, ca să poată câștiga Cotan. E foarte ciudat ca tocmai cineva din familia care a participat la licitație să fie administrator al terenului. Ștefan Cotan vrea doar să-și aducă oile pe peninsulă, nu vrea să investească nimic, așa cum s-a lăudat. Ei nici nu au voie să țină atâta amar de oi acolo, că e apă, poluează”, a mărturisit Vasilica Ciobanu.

Ghiță Cotan: „Familia care a contestat licitația aberează”

Deși licitația a fost contestată, iar până la finalizarea contestație nici Ștefan Cotan, dar nici Gheorghe Ciobanu nu aveau dreptul să folosească terenul

Reporterii BZI au luat legătura cu Ghiță Cotan, tatăl lui Ștefan și al lui Theodor Cotan. Bărbatul a explicat că licitația prin care peninsula din Belcești i-a fost concesionată firmei Acvacom SRL s-a desfășurat transparent, fără a exista niciun conflict de interese.

„Licitația a fost publică, totul a fost transparent. Băiatul meu, Theodor Cotan, lucrează la Apele Române, a dat concurs. Familia care a contestat licitația aberează. Terenul acela este al Apelor Române. Ei susțin că a fost al lor, asta nu mă interesează. Licitația a fost câștigată de firma Acvacom SRL, unde băiatul meu este administrator. S-a făcut proces-verbal de dare în primire a barajului Tansa și a peninsulei către Acvacom SRL. S-a făcut proces și între Gheorghe Ciobanu și Apele Române, că el avea lucernă pusă pe acel teren și s-a hotărât că, atât timp cât este în litigiu, nici băiatul meu și nici el nu are ce căuta acolo.

Ei s-au dus și s-au apucat de defrișat copacii de pe peninsulă. Băiatul meu, fiind barajist la Apele Române, a fost anunțat că de pe peninsulă se extrag lemne. Erau vreo 7-8 persoane cu căruțe, drujbe. Băiatul meu a sunat la 112, a venit poliția și a făcut anchetă, li s-a deschis și dosar penal pentru furt”, a declarat Ghiță Cotan.

Gheorghe Ciobanu și apropiații săi care se aflau în seara de 21 august 2023 pe peninsula din Tansa au primit o amendă de 3.400 de lei.

„La data de 21 august a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane au sustras material lemnos de pe raza comunei Belcești. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, identificând persoanele care au transportat materialul lemnos, acestea fiind sancționate cu amenzi în cuantum de 3.400 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat.

Ulterior, la data de 22 august a.c., o femeie a sesizat faptul că ar fi fost amenințată de către persoanele care transportau materialul lemnos, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Reporterii BZI au cerut un punct de vedere și din partea Apelor Române. Deoarece Șerban Chihaia, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, era într-o ședință, s-a discutat cu Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al instituției, i s-a explicat întreaga situație, iar aceasta a precizat că va „reveni cu un răspuns de îndată”. Acest lucru nu s-a întâmplat până la încheierea ediției.