Terapia TMS în depresie – o procedură revoluționarea în tratarea depresiei

de: catalin.curarariu
07:30, 26 apr. 2022

Depresia este una dintre cele mai comune tulburări afective, cu care se confruntă atât femeile cât și bărbații. În prezent peste 120 de milioane de oameni sunt afectați de depresie iar aceasta poate deveni chiar a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după bolile de inimă. 

Depresia este caracterizată de o serie de simptome care pot afecta atât viața personală cât și profesională a individului dar și starea de sănătate. Depresia vine la pachet cu stimă de sine scăzută, nivel de energie scăzut dar și pierderea interesului pentru lucrurile, pe care înainte, pacientul le iubea. 

Deși, un număr foarte mic de persoane conștientizează faptul că suferă de depresie și au curajul de a cere ajutor, aceasta este prezentă, cel mai probabil într-un număr mult mai mare decât se cunoaște. 

Cele mai frecvente simptome ale depresiei

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți da seama dacă suferi sau nu de această tulburare este să știi foarte clar care sunt simptomele. 

Ulterior, o informare despre factorii de risc la care ești supus dar și modalitățile prin care se poate trata, te va motiva să ceri ajutor mult mai devreme, înainte ca acesta să îți afecteze viața într-o formă mai gravă.

Deși simptomele depresiei pot varia de la o persoană la alta, există câteva simptome comune. 

  • Tristețe, plâns frecvent  și iritabilitate;
  • Pierderea interesului pentru lucruri sau activități;
  • Sentimentul de a fi fără speranță sau vinovăție;
  • Stare de spirit proastă;
  • Stimă de sine scăzută;
  • Intolereanță față de ceilalți;
  • Dificultatea de a lua decizii;
  • Anxietate și lipsa bucuriei și energiei;
  • Dureri de cap, amețeli, dureri musculare;
  • Schimbări ale apetitului sau greutății corporale;
  • Insomnii;
  • Gânduri suicidale sau de vătămare. 

Factorii de risc 

Principalii factori de risc care duc la predispoziția de a deveni depresiv pot fi: factorii genetici, stresul cronic, trauma dar și sexul (femeile sunt mai predispuse la a suferi de depresie). 

Terapia TMS în tratarea depresiei

TMS sau stimularea magnetică transcraniană care poate fi făcută la clinicaoxxygene.ro,  s-a dovedit științific a fi extrem de benefică în tratarea depresiei și nu numai.  

Aceasta are rezultate vizibile rapide, pentru că utilizează câmpuri magnetice pentru stimularea celulelor nervoase din creier sau chiar din sistemul nervos periferic. 

Procedura TMS este o procedură care s-a folosit pentru prima dată în Statele Unite ale Americii și este o terapie non invazivă, neiradiantă și nedureroasă. 

Aceasta furnizează impulsuri electrice repetitive (foarte blânde) către creier, fapt ce determină ameliorarea simptomelor bolilor psihiatrice sau neurologice, tratând inclusiv depresia. 

Atunci când tratamentul standard sau cel medicamentos nu funcționează, terapia TMS tratează depresia în mod eficient. 

Cum tratează TMS depresia?

Plasarea bobinei în zona prefrontala, face ca aceste căi neuronale din zona dorsolaterală, să activeze cele mai profunde arii ale creierului, în mod specific, sistemul limbic, cu care acesta este conectat. 

Aceste arii ale creierului sunt asociate ca fiind chiar acele zone care ne ajută să fim mai puțin anxioși, mai fericiți, mai relaxați și mai mulțumiți. 

Un singur gând pozitiv are capacitatea de a activa cu fiecare impuls TMS,  o întreaga cale neuronală, iar o ședință TMS are 3000 de astfel de impulsuri. 

Cu cât creierul va practica mai mult acest lucru, sub îndrumarea medicului de la Clinica Oxxygene din București, cu atât vei avea mai multe gânduri pozitive și o stare de fericire,  scăpând astfel de anxietate, depresie, insomnie și tristețe. 

Clinica Oxxygene are o experiență acumulată de peste 10 ani de activitate și dispune de aparatură de ultimă generație, oferind astfel servicii medicale superioare, fiind întotdeauna dedicați sănătății. 

Medicii cu experiență din cadrul Clinicii Oxxygene sunt pregătiți  nu doar în tratare ci și în prevenție și personalizare a tratamentelor și pot fi găsiți la adresa: Strada Enăchiță Văcărescu Nr. 18, sector 4, București sau pe strada Petre Ispirescu, Nr. 6, Otopeni, Ilfov.