Terapia hormonală la menopauza crește riscul bolilor de inimă
Un studiu efectuat în Statele Unite pe aproape 1.000 de femei a constatat un risc crescut de boli coronariene la femeile care utilizează terapia de substituție menopauzală, din cauza efectelor asupra metabolismului.
Se știe deja că terapia de substituție hormonală pentru menopauză crește ușor riscul de cancer mamar, mai ales atunci când este urmata mult timp și administrata pe cale orală. Ceea ce este mai puțin cunoscut, totuși, este că acest tip de terapie hormonală poate crește riscul cardiovascular, inclusiv riscul de boli coronariene.
Un studiu publicat recent în revista specializată Circulation: Genomic and Precision Medicine raportează într-adevăr un risc crescut de boli coronariene legate de THM-uri orale, din cauza modificărilor metabolice cauzate de această terapie hormonală, noteaza Sante Magazine.
Lucrarea a fost realizată folosind datele din „Inițiativa pentru sănătatea femeilor” (WHI), un studiu important realizat în Statele Unite în anii 1990. Acest studiu s-a axat pe riscul bolilor coronariene și al cancerului de sân și alte patologii, legate de utilizarea a două tipuri de THM:
estrogeni în monoterapie, mai specific estrogeni equini conjugați
astfel de estrogeni împreună cu un progestin sintetic numit acetat de medroxiprogesteron.
Terapia hormonală la menopauza crește riscul bolilor de inimă
Verificând încrucișat datele, cercetătorii au descoperit că combinația dintre terapia cu estrogen și progestin a crescut riscul de boli coronariene cu 29%, în timp ce invers, tratamentul cu estrogen singur a fost asociat cu un risc redus cu 9%, deși această cifră este mai puțin semnificativă.
Folosind tehnici de spectrometrie de masă prin cromatografie lichidă (LC-MS), cercetătorii au măsurat 481 de metaboliți din probele de sânge de la participanții la studiul WHI. Echipa de cercetare a înregistrat datele obținute chiar înainte de începerea terapiei hormonale și un an mai târziu, când femeile erau încă în tratament activ sau cu placebo.
Rezultatele au relevat „modificări profunde ale metabolomului (toți metaboliții eșantionului), care acoperă o gamă largă de clase [de metaboliți], inclusiv lipide, aminoacizi și alți metaboliți ai moleculelor mici”, a detaliat Raji Balasubramanian, primul autor al studiului.
De fapt, 62% dintre metaboliți au fost modificați semnificativ cu tratamentul numai cu estrogen și 52% cu estrogen combinat cu progestine. În special, tratamentul numai cu estrogen a crescut nivelurile de aminoacizi lizină, oferind un efect protector, iar estrogenul în combinație cu progestinele a scăzut nivelul lizinei, crescând astfel riscul bolilor coronariene.
„A sti care subset de metaboliți au prezentat modificări diferențiale între cele două medicamente pentru bolile cardiovasculare ar putea indica baza moleculară a diferenței de risc între cele două tratamente”, a comentat Raji Balasubramanian, menționând că aceasta este „prima analiză a efectelor metabolomice ale terapiei hormonale efectuate într-un studiu clinic randomizat”.