Țepe pe bandă rulantă în restaurantele din Iași. Inspectorilor ANPC nu le-a venit să creadă ce au găsit în unele bucătării – FOTO
În ultima vreme, inspectorii de la ANPC au primit mai multe reclamații la adresa unor restaurante din Iași. Aceștia au descoperit tot felul de situații în care clienții au depistat nereguli
Inspectorii de la ANPC au programate, în această perioadă, mai multe controale la hoteluri, restaurante și cafenele din zona Moldovei. Totuși, până acum, aceștia au primit tot felul de reclamații de la oameni, iar unele dintre ele par de-a dreptul incredibile.
Inspectorii ANPC au controlat restaurantele din Iași
Comisarii de la ANPC primesc tot felul de reclamații de la clienți, iar în ultima vreme, în Iași, au fost mai multe controale. Deși unele dintre ele par absurde, inspectorii trebuie să verifice. De exemplu, la unele localuri, oamenii au reclamat faptul că o pizza apărea cu diametrul de 32 cm în meniul prezentat, iar în realitate, când primeau produsul, era mai mică cu câțiva centimetri. O altă problemă a fost la porții, în meniu apărea o greutate de 400 de grame, iar în farfurie lipseau 100 de grame. Astfel de practici nu sunt acceptate, iar clienții sunt păcăliți, deși plătesc pentru produs. Patronii localurilor se aleg cu amenzi de până la 50.000 de lei, în funcție de problemă.
„Am avut tot felul de reclamații, inclusiv în județul Iași, în astfel de situații, noi trebuie să facem control și să aplicăm amendă unde este cazul sau chiar să suspendăm activitatea. Deși poate părea absurd, primim reclamații de tot felul, despre dimensiunea unei pizza, greutatea unui aliment care nu corespundea cu ce era stipulat în meniu. Când sunt astfel de reclamații, noi trebuie să facem cercetări, iar cei responsabili riscă să fie amendați cu sume consistente. Desigur că mai sunt și unii oameni care caută tot felul de lucruri pentru a avea motiv să facă reclamație, în speranța că pot mânca pe gratis, astfel de lucruri nu le tolerăm”, a precizat Florin Onofrei, comisar șef adjunct ANPC Iași.
Nu se respectă rețeta ciorbelor
O problemă foarte comună este cea a ciorbelor care conțin carne. Bucătarii pregătesc o ciorbă de legume, iar în funcție de ce comandă clientul adaugă ulterior carnea și câteva condimente pentru gust. În mod normal, o ciorbă cu carne trebuie pregătită corespunzător, iar carnea să fie fiartă împreună cu restul ingredientelor. Oamenii și-au dat seama când au gustat din preparat, iar atunci au anunțat ANPC.
„Localurile sunt obligate să aibă în meniu toate ingredientele din ce este preparată o ciorbă. Totuși, am avut controale la restaurante inclusiv din Iași, unde am realizat că, de exemplu, ciorba de pui nu era, într-adevăr, făcută corect. Este o practică comună, se face ciorbă de legume, care este baza, iar ulterior, după ce clientul comandă, se adaugă tipul de carne dorit și niște legume pentru a da gust. În mod normal, în ciorba de pui, carnea trebuie să fie fiartă odată cu toate ingredientele, nu o poți adăuga ulterior și să pretinzi că vinzi ciorbă de pui proaspătă. Pentru astfel de situații, proprietarii riscă să li se închidă afacerea”, a transmis Monica Pintilie, comisar ANPC Iași.
Inspectorii ANPC verifică, în mod regulat, restaurantele din Iași, iar în cazul reclamațiilor apar și situații neprevăzute.