Țeparii din familia Adăscăliței! Angajații firmei de pază s-au trezit fără contribuțiile plătite. Doar Fiscul a găsit 200.000 de euro – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 27 iul. 2023

Angajații firmei de pază s-au trezit fără contribuțiile plătite. Fiscul are de recuperat peste 1 milion de lei de la Enpi SRL

La începutul lunii aprilie 2023, Enpi SRL, prin Constantin Adăscăliței, a depus oferta financiară pentru contractul de pază de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP), cu o valoare de aproximativ 400.000 de euro. Între timp, firma a intrat în proces de insolvență. Din primele informații, doar în ceea ce privește datoriile de la ANAF, juniorul Adăscăliței nu a plătit angajaților contribuțiile la sistemul de pensii și la cel medical.

Angajații firmei de pază a țeparilor din familia Adăscăliței s-au trezit fără contribuțiile plătite

Angajații firmei de pază Enpi SRL s-au trezit fără contribuțiile plătite. Societatea și-a cerut insolvența. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice are de recuperat de la firma feciorului fostului deputat PSD Constantin Adăscăliței nu mai puțin de 1.036.008 lei. Suma reprezintă impozite și taxe.

Mai exact, Adăscăliței junior nu a plătit angajaților contribuțiile la sistemul de pensii, în sumă de 296.973 de lei, la cel medical, care se ridică la suma de 192.657 de lei, nici dările la bugetul de stat, ce au ajuns la suma de 446.378 de lei. Probabil, sumele datorate sunt mult mai mari, dar acestea vor fi publicate odată cu întocmirea tabelului preliminar.

Primul termen privind procedura de insolvență a avut loc pe data de 6 iulie 2023, iar următorul este programat pe 26 octombrie 2023.

„Admite cererea formulată de către debitoarea ENPI SRL, având ca obiect deschiderea procedurii generale de insolvență. În temeiul art. 71 rap. la art. 38 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, Deschide procedura generală de insolvență împotriva debitoarei ENPI SRL. În temeiul art.73 rap.la art.45 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, Desemnează administrator judiciar provizoriu practicianul în insolvență Expresss Lichidator IPURL, care va îndeplini atribuțiile prevăzute de art. 58 din lege.

În lipsa unei convenții încheiate cu creditorii, administratorul judiciar va fi remunerat pe baza deconturilor aprobate de judecătorul sindic. Stabilește în sarcina administratorului judiciar obligația de a depune la dosar un raport prin care să propună fie intrarea debitoarei în faliment în procedura simplificată, fie continuarea perioadei de observație din procedura generală, până la data de 27.07.2023. Stabilește în sarcina administratorului judiciar obligația de a depune la dosar un raport asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a debitoarei, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă, până la data de 16.08.2023. Fixează termenul limită pentru depunerea creanțelor la 21.08.2023”, se arată în dosarul de la Tribunalul Iași.

Contactat de reporterii BZI pentru a oferi un punct de vedere, Constantin Adăscăliței a refuzat să ofere informații.

Juniorul familiei Adăscăliței nu a plătit salariile angajaților

Spre finalul anului 2022, Ștefan Dobrea, unul dintre ieșenii care a muncit la Enpi Security, societate deținută de Constantin Adăscăliței junior, a spus că nu a fost plătit pentru cele două săptămâni lucrate în cadrul firmei. Reclamantul susține că, deși a cerut banii ce i se cuveneau, a fost amânat de pe o zi pe alta și, în cele din urmă, ignorat. Ștefan Dobrea a montat sisteme de supraveghere video.

Scandalurile se țin lanț de familia Adăscăliței. În 2020, fostul deputat Constantin Adăscăliței a produs un prejudiciu important bugetului de stat, prin firma de pază NPS Security SRL. Deși a intrat în insolvență în 2017, abia în 2020 a fost definitivat tabelul de creanțe.

Valoarea totală a datoriilor a ajuns la 4,3 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. Oficial, în actele societății apare Constantin Ciornei, un apropiat al familiei Adăscăliței, asociat în alte firme cu membrii acesteia. Printre creditorii importanți se numără Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași, care are de recuperat 1.620.523 de lei.

În anul în care a intrat în insolvență, NPS Security a înregistrat o cifră de afaceri de 5.908.302 lei, pierderi de 3.736.531 de lei, datorii de 5,7 milioane de lei, cu un număr de 228 de angajați.

Probleme și la Enpi SRL, angajații firmei de pază s-au trezit fără contribuțiile plătite în sistemul de pensii și de sănătate.