Prima pagină » International » Tensiuni între Iran și SUA: „Responsabilii americani îşi continuă pretenţiile politice fără temei…”
Tensiuni între Iran și SUA:

Tensiuni între Iran și SUA: „Responsabilii americani îşi continuă pretenţiile politice fără temei…”

19 dec. 2022, 12:50,
Simona Ciobanu în International

Cresc tensiunile între Iran și SUA, după ce Teheranul a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că nu are nevoie de „permisiunea” nimănui pentru a dezvolta relaţii cu Rusia. Anunțul vine după ce Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la „parteneriatul militar la scară largă” dintre iranieni şi Moscova.

„Republica Islamică Iran, în conformitate cu interesele sale naţionale (…), acţionează independent pentru a-şi reglementa relaţiile externe şi nu solicită permisiunea nimănui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat.

Kievul şi susţinătorii săi occidentali acuză Rusia că foloseşte drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri în Ucraina. Iranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei, dar a asigurat că aceste livrări au avut loc înainte de ofensiva din Ucraina, fără a scăpa, totuşi, de o serie de sancţiuni occidentale.

Cresc tensiunile între Iran și SUA

Pe 9 decembrie, Casa Albă a tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la un „parteneriat militar la scară largă” din ce în ce mai adâncit între Teheran şi Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a declarat că, în schimbul livrărilor de drone, Rusia „oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent”, ceea ce „le transformă relaţia într-un parteneriat complet de apărare”. O evoluţie „dăunătoare” pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi „comunitatea internaţională”, potrivit Washingtonului.

„Cooperarea dintre Iran şi Rusia în diferite domenii, inclusiv cooperarea în domeniul apărării, se dezvoltă în cadrul unor interese comune (…) şi nu este împotriva vreunei ţări terţe”, a replicat Nasser Kanani care a respins afirmaţiile „care fac parte din războiul american de propagandă împotriva Iranului”.

„Responsabilii americani îşi continuă pretenţiile politice fără temei şi acţiunile ilegale împotriva Republicii Islamice Iran, aducând în discuţie apărarea convenţională şi cooperarea militară dintre Iran şi Rusia”, a subliniat el.

Rusia ar fi desfășurat negocieri în secret cu Teheran

Într-o altă ordine de idei, amintim că potrivit ministerului britanic al Apărării, Federaţia Rusă ar fi căutat soluţii pentru a-și aproviziona stocul de drone, astfel că a purtat negocieri cu Iranul și ar fi încheiat un acord secret cu Teheran pentru a începe fabricarea dronelor pe teritoriul rusesc, ca să le folosească, ulterior, în războiul din Ucraina. Totodată, la Teheran ar fi avut loc un scandal de proporții după ce Iranul a recunoscut că a livrat drone Rusiei.

Menționăm în acest caz că din septembrie, Rusia a început să folosească drone iraniene, numite „drone kamikaze”, în războiul din Ucraina, vizând infrastructura energetică a ţării.

Astfel că potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, experţii din Iran şi Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzaţiile privind utilizarea dronelor de atac de fabricaţie iraniană.

„Ucraina a informat Iranul că urmările complicităţii la agresiunea rusă nu se pot compara cu potenţialele beneficii ale cooperării în cazul Rusiei”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Cu toate acestea, după semnalul de alarmă al SUA, Iranul a anunțat la sfârşitul săptămânii trecute că nu are nevoie de „permisiunea” nimănui pentru a dezvolta relaţii cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`