Tensiunea 10 cu 6 este bună? Cauze, simptome, tratament și sfaturi de pe forum

de: BZI.ro
13:42, 19 apr. 2023

Ai tensiunea 10 cu 6 și nu știi dacă este bună? Descoperă, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi despre tensiunea arterială mică. Iată și câteva sfaturi de pe forum, de care trebuie să ții cont, dacă vrei să ai un sistem cardiovascular sănătos și plin de vitalitate.

Tensiunea 10 cu 6 este considerată de specialiști o tensiune arterială mică. Aceasta este cunoscută și sub numele de hipotensiune arterială, tulburare ce poate provoca amețeli și leșin.

Important de precizat este că tensiunea arterială scăzută poate fi un semn al unei reactii alergice sau al unei hemoragii interne. Dacă oxigenul și nutrienții nu pot ajunge la creier, inimă și alte organe vitale, hipotensiunea poate pune viața în pericol. Chiar și așa, tensiunea mică este de preferat, în detrimentul hipertensiunii arteriale, deoarece aceasta prezintă un risc mai crescut de apariție a problemelor de sănătate.

Tensiunea 10 cu 6 este bună? Sfaturi de pe forum de la medici

Tensiunea 10 cu 6 este, în general, o tensiune arterială mică, dar este una bună. Hipotensiunea apare în momentul în care există o valoare mai mică de 90 de milimetri coloana de mercur (mm Hg) pentru tensiunea sistolică sau 60 mm Hg pentru tensiunea diastolică. În acest punct se poate ajunge și dacă persoana s-a ridicat brusc, dacă a avut o masă copioasă sau după o senzație bruscă de spaimă ori în timpul unui eveniment șocant. Astfel, tensiunea mică nu este întâlnită doar pe fondul unor afecțiuni.

Printre simptomele generate de o hipotensiune arterială, se numără: amețeli sau senzație de leșin, o stare generală de oboseală sau lipsă de energie, senzație de dezechilibru care apare după ridicare sau după ce persoana a stat mai mult timp în picioare, greață, senzație de vomă, disconfort stomacal, stare depresivă, sentimente persistente de tristețe sau lipsă de bună dispoziție, pierderea cunoștinței, cunoscută sub numele de leșin sau de sincopă sau vedere încețoșată.

În cazul unei tensiuni mici, medicul poate prescrie medicamente menite să echilibreze tensiunea arterială, să recomande terapii sau să schimbe dozele unor medicamente pe care pacientul le ia sau să sugereze modificarea alimentației, cum ar fi creșterea aportului de lichide sau de sare.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Valorile tensiunii arteriale diferă în funcție de vârsta persoanei. Astfel, acestea trebuie să fie cuprinse între 90 și 120 tensiune sistolică și între 60 și 80 tensiune diastolică. La adulți, tensiunea arterială normală (femei și bărbați deopotrivă) este de 120/80 mmHg, iar orice valoare care depășește 14 cu 9 conduce la hipertensiune arterială, o afecțiune care duce la degradarea sănătății.

În ceea ce îi privește pe copii, tensiunea arterială sistolică poate fi între 70 și 140, iar tensiunea arterială diastolică poate fi cuprinsă între 50 și 80.

La persoanele vârstnice, tensiunea arterială normală poate fi mai mare decât a adulților tineri. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că vasele de sânge își pierd elasticitatea. Cu alte cuvinte, un bătrân poate avea o tensiune mai mare de 120/80 mmHg, însă nu trebuie să fie mai mare de 140/90 mmHg, deoarece se ajunge la hipertensiune arterială, boală ce poate fi fatală.

Valorile tensiunii arteriale diferă în funcție de vârsta persoanei.