Tensiune mică, cauze. Cât de periculos este să ignori simptomele?

de: BZI.ro
13:00, 14 iul. 2024

Când apar manifestări anormale ale corpului, cel mai bine este să mergeți la medic pentru un control. Simptomele pot fi neplăcute în cazul unei tensiuni mici, iar cauzele diferă de la persoană la persoană.

Tensiune mică, cauze

E important de știut că tensiunea arterială variază mult în decursul unei zile, înainte și după masă, în perioadele de activitate fizică și la somn, în momentele de relaxare și cele de stres. Poziția corpului, frecvența respiratorie, medicamentele pe care le iei, alimentele și băuturile și chiar și momentul zilei influențează tensiunea arterială. În cazuri cu tensiune mică, valorile reduse se înregistrează în activitățile zilnice obișnuite.

Aceasta apare în momentul în care inima se contractă, iar sângele presează pereții arteriali cu o intensitate scăzută.

Cauzele pot fi diverse. Una dintre cele mai frecvente cauze este sarcina. Sistemul vascular se extinde rapid în perioada sarcinii, așadar tensiunea arterială va scădea în mod firesc, cel puțin în primele 24 săptămâni. După naștere, sau chiar înainte de aceasta, tensiunea arterială revine de la sine la valorile normale.

Prezența unor afecțiuni cardiace, precum bradicardia, problemele valvelor cardiace, infarctul si insuficienta cardiaca, pot duce la tensiune mică. De asemenea, același efect îl pot avea unele probleme endocrine: afectarea paratiroidelor, insuficiența suprarenalelor, hipoglicemia și, uneori, diabetul.

O altă cauză poate fi deshidratarea. Atunci când organismul este deshidratat, cantitatea de sânge circulant se reduce. Deshidratarea poate apărea din cauza căldurii excesive, a febrei, vărsăturilor și diareei, excesului de diuretice sau a efortului fizic intens.

Simptomele tensiunii mici sunt: o stare inexplicabilă de oboseală și de lipsă de energie, senzație de leșin, amețeală, senzația de pierdere a echilibrului în momentul ridicării în picioare de pe fotoliu sau pat, greața, disconfort gastric și senzația de vomă, piele umedă și rece, vedere încețoșată, depresie, senzație persistentă de tristețe, proastă dispoziție care interferează cu activitățile curente, pierderea cunoștinței.

Cum putem preveni aceste stări neplăcute

Dacă prezentați simptome ale tensiunii mici, ar trebui să luați măsuri în a vă schimba stilul de viață. Una dintre ele este hidratarea corespunzătoare, mai ales în timpul episoadelor de caniculă, efort fizic, vărsături sau diaree. Uneori, apa nu este suficientă, caz în care medicul va recomanda suplimente alimentare de rehidratare cu electroliți.

Este importantă monitorizarea tensiunii arteriale în diverse momente ale zilei și în diferite circumstanțe, pentru a se identifica perioadele cu cel mai mare risc. Ridicatul în picioare trebuie făcut lent, mai ales după intervale mari de timp petrecute în poziție șezând sau la orizontală. Este indicat ca, din poziția culcat, ridicarea să se facă întâi în șezut, apoi să se coboare picioarele la marginea patului, și abia mai apoi pacientul să ajungă în poziție verticală. Respirația profundă poate ajuta la menținerea tensiunii la un nivel adecvat.

Schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta: porțiile mai mici pe parcursul întregii zile în locul meselor copioase sunt utile în acest sens. O pauză după masă este binevenită, atunci când e posibilă.

În cazuri grave, se administrează tratament medicamentos. Există și anumite tratamente naturiste ce contribuie la potențialele cauze declanșatoare. Acestea sunt vitaminele B12, magneziul sau cofeina. Uneori poate apărea tensiune mică fără cauze evidente, important este să semnalați la medic orice simptom neobișnuit.