Tenorul Andrei Fermeșanu, noul manager la Operei Naționale Române Iași, contestat de artistul Marius Aftaragaci – GALERIE FOTO, VIDEO
Situație tensionată la Opera Națională Română din Iași! Numirea lui Andrei Fermeșanu ca manager provoacă nemulțumire în rândul unor artiști. El îl înlocuiește pe prof. univ. dr. Daniel Șandru. Artistul Marius Aftaragaci consideră că numirea este una nefericită
Situație tensionată la Opera Națională Română din Iași (ONRI)! Tenorul și regizorul Andrei Fermeșanu a fost numit manager interimar prin Ordinul Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu (pentru 90 de zile). El îl înlocuiește pe prof. univ. dr. Daniel Șandru, cel care a ocupat această poziție timp de 11 luni. Pe de altă parte, artistul Marius Aftaragaci, liderul angajaţilor din ONRI şi al Sindicatului ARTIS Moldova, consideră că numirea este una nefericită.
„E o alegere nefericită a ministrului Romașcanu, de care cred că nu-și dă seama! Îl voi informa, argumentat, în legătură cu această alegere nefericită. Prin comparație, fostul manager (prof. univ. dr. Daniel Șandru) avea experiență și competență profesională ca manager și nu văd logica acestei numiri a lui Fermeșanu și nu-l recomandă nimic pentru această postură. Chiar dacă profesorul Șandru nu avea competențe profesionale pe zona muzicală, el avea pregătire aparte prin coordonarea unor instituții de anvergură și a coordonat mari proiecte. Coordonarea artistică, de 11 luni, a lui Andrei Fermeșanu a demonstrat și dovedit că nu e competent să administreze o asemenea instituție. Sunt alți oameni mai bine pregătiți, inclusiv în Opera din Iași, care puteau ocupa acest post la o instituție de asemenea calibru”, a precizat artistul Marius Aftaragaci.
Cine este tenorul Andrei Fermeșanu, noul manager al Operei Naționale Române Iași
Astfel, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a semnat ordinul prin care a fost numit Andrei Fermeșanu în funcția ocupată de prof. univ. dr. Daniel Șandru. Documentul poate fi consultat AICI.
Andrei Fermeșanu este tenor şi dirijor. Membru al faimosului Cor „Byzantion”, Fermeșanu a fost dirijor al Corului „Marii Uniri”, al Ateneului Naţional din Iaşi. În 2004, acesta devine absolvent al Seminarului Teologic Liceeal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani, 2008 – absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi. În 2011 – absolvent al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, din Iaşi. La invitaţia Institutului Cultural Român din Londra – Marea Britanie, Andrei Fermeșanu a susţinut pe 1 martie 2018, în celebra Sală „George Enescu”, un recital de arii de operă şi lied.
Daniel Șandru a transmis un mesaj în ultima sa zi de mandat
Profesorul Daniel Șandru, fostul manager interimar al ONRI, a transmis un mesaj în ultima sa zi de mandat. El a menționat că și-a atins obiectivele propuse în perioada în care a fost la conducere.
„E ultima zi a mandatului meu de manager interimar al ONRI. În urmă cu aproape 11 luni, când am făcut prima declarație publică în această calitate, am spus că mandatul meu, unul asumat politic, are drept scopuri principale echilibrul instituțional și revenirea la legalitate. Și am mai spus că, atunci când aceste obiective vor fi atinse, Opera le va reveni artiștilor. Mărturisesc că au fost 11 luni teribil de provocatoare, uneori cu momente dificile, dar și cu foarte multe satisfacții. Am cunoscut oameni minunați, din Opera ieșeană și din afara ei, am reușit să observ „fenomenologia” construcției și trăirilor artistice, am resimțit emoții aparte ca simplu spectator al dăruirii celor care mi-au oferit privilegiul de a le fi coleg. Din punct de vedere administrativ, o spun fără înconjur: raportându-mă la situația instituțională din martie 2021 și la situația pandemică, sunt convins că am făcut performanță la ONRI”, arată Șandru.
El continuă:
„Am transparentizat actul decizional, am asigurat condiții pentru democratizarea instituțională, am instituit un traseu clar și legal al achizițiilor publice, am deschis instituția, la propriu, prin parteneriatele încheiate, am detensionat atmosfera existentă în plan uman, am obținut spațiu suplimentar pentru depozitarea decorurilor, am reușit să suplimentez veniturile instituției grație sponsorizărilor. Am asigurat reintegrarea și plata drepturilor salariale restante ale artiștilor cu privire la care Justiția a stabilit că s-au produs abuzuri, am transparentizat la maximum concursurile și am organizat, în premieră la Opera ieșeană, examene de promovare pentru 43 de artiști”, a conchis fostul manager al ONRI.
După cei 10 ani de scandal creat de Beatrice Rancea, situația redevine tensionată la Opera Națională Română din Iași, prin numirea lui Andrei Fermeșanu ca manager.