Temperaturile scăzute nu vor modifica manifestarea infecției cu coronavirus în rândul populației. Dr. Florin Roșu: „Virusul SARS-CoV-2 nu ține cont de temperaturi”

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 19 ian. 2021

Virusul SARS-CoV-2 nu este influențat de vremea rece de afară. Nici noua tulpină nu pare să sufere modificări din cauza gradelor. Anul acesta, infecția cu coronavirus a redus numărul de cazuri de gripă de sezon. Motivul este dat de măsurile de prevenție existente pentru COVID-19

În ultimele zile, temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius. Chiar dacă apar aceste schimbări ale vremii, se pare că virusul SARS-CoV-2 nu este influențat în niciun fel. Acesta a rezistat pe parcursul celor patru anotimpuri fără să se manifeste diferit. Cât despre noua tulpină care amenință cu o rată de râspândire cu peste 70 la sută mai mare decât cea existentă, nu s-au observat modificări date de gradele temperaturilor înregistrate. Din acest motiv, medicii ieșeni recomandă persoanelor să nu renunțe la măsurile de prevenție sau la decizia de a se vaccina împotriva noului coronavirus. Specialiștii epidemiologi explică faptul că nu există motive întemeiate să considerăm că vremea rece poate să distrugă virusul SARS-CoV-2. Temperatura corpului uman se situează în mod normal între 36,5° C și 37°C, indiferent de temperatura exterioară.

Virusul SARS-CoV-2 este rezistent și la temperaturile scăzute din această perioadă

În timp ce meteorologii anunță temperaturile cele mai scăzute din acest sezon, medicii atrag atenția asupra infecției cu coronavirus. Comparativ cu alte virusuri existente, virusul SARS-CoV-2 nu pare să sufere modificări, fiind la fel de amenințător pentru persoanele care s-ar îmbolnăvi în această perioadă.

„Nu s-a observat o creștere a numărului de cazuri în această perioadă. Virusul SARS-CoV-2 a fost prezent în toate cele patru anotimpuri și nu ține cont de temperaturi. În ultima perioadă este un trend descendent al numărului de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus. Nici noua tulpină identificată nu pare să fie afectată de temperaturile existente. Studiile au arătat că această tulpină nouă este mult mai contagioasă, dar dă forme mult mai ușoare. Vaccinul anti-COVID-19 existent este activ și în cazul acestei noi tulpini”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Măsurile de prevenție împotriva coronavirus au avut efecte pozitive și asupra gripei de sezon

Măsurile de prevenire impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus au stopat în acest an și apariția cazurilor de gripă. Până acum, la Iași, nu a fost întâlnit un pacient pozitiv cu COVID-19 și cu gripă de sezon. În sezonul din octombrie 2019 – mai 2020 a fost declarat un număr de 138 de cazuri de gripă de sezon în județul Iași.

„Respectarea măsurilor de prevenție, de purtare a măștii de protecție și a distanțării fizice a dus la scăderea numărului de cazuri de gripă sezonieră. Nu am avut nicio co-infecție. Comparativ cu ceilalți ani, a fost o scădere semnificativă a numărului de pacienți care au gripă de sezon. În ceea ce privește evoluția infecției cu coronavirus, cred că dacă populația va înțelege importanța vaccinării anti-COVID-19, până la sfârșitul verii și începutul toamnei acestui an, o să reușim să combatem pandemia”, adaugă medicul ieșean.

Ieri, în județul Iași, 39 de persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus

Pe data de 18 ianuarie 2021, în județul Iași au fost confirmate 39 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Numărul cazurilor raportate zilnic au scăzut în ultimele săptămâni. După cele 10 luni de pandemie COVID-19 s-au înregistrat 29.933 de ieșeni infectați cu noul tip de virus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.812 au fost externate până în prezent.

Din fericire, ieri nu a decedat niciun pacient internat pe patul de spital, iar 6 ieșeni s-au vindecat de boala COVID-19 și au fost externați. Numărul de decese a ajuns la un total de 495. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 262 de paturi: 46 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 9 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 33 de paturi la Spitalul Hârlău, 20 de paturi la Spitalul de Recuperare, 71 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 7 paturi la Spitalul Sf. Spiridon, 17 paturi la Spitalul Militar, 59 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

40 de bolnavi COVID-19 sunt internați în stare gravă în spitalele ieșene

Ieri, reprezentanții spitalelor suport COVID-19 au raportat un număr de 378 de paturi ocupate. Dintre acestea, 40 sunt paturi ATI: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 5 la Spitalul Municipal Pașcani, 4 la Spitalul de Recuperare și 16 paturi la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de față mai sunt libere 9 paturi ATI: un pat la Spitalul Municipal Pașcani, un pat la Spitalul de Recuperare și 7 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, este ocupat un pat ATI. Doi bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în stația unității medicale.