Televizorul, periculos pentru creierul tău după 40 de ani

de: BZI.ro
16:21, 21 mai 2021

Un studiu recent tocmai a arătat că a petrece timp în fața televizorului după 40 de ani poate fi periculos pentru creierul tău. Riscul se refera la scăderea capacităților creierului, precum și a funcțiilor cognitive.

V-ați obișnuit să vă petreceți serile în fața unui film bun? În timp ce majoritatea studiilor insistă asupra pericolelor ecranelor pentru copiii mici, noile cercetări tocmai au evidențiat un risc care privește persoanele cu vârsta de peste 40 de ani. La o anumită frecvență, să te uiți prea mult la televizor ar putea fi dăunător creierului tău. Televizorul vă poate reduce abilitățile cognitive pe termen lung.

De ce trebuie să fii vigilent după 40 de ani

Dacă televiziunea este o activitate sedentară care are multe efecte dăunătoare asupra organismului și care privește toate grupele de vârstă, un nou studiu s-a concentrat asupra efectelor nocive asupra creierului care ar putea apărea după 50 de ani.

„Ceea ce subliniază studiul nostru este că vizionarea la televizor afectează în continuare funcțiile cognitive și volumul substanței cenușii, după luarea în considerare a activității fizice, sugerând că acest comportament sedentar poate prezenta un risc unic pentru creier și sănătatea cognitivă”, a declarat Ryan Dougherty, autorul principal al studiilor, potrivit Medisite.

Omul de știință spune că vizionarea la televizor prea des ar putea crește riscul de demență în următorii zece până la douăzeci de ani. Așadar, de la 40 de ani este necesară schimbarea obiceiurilor.

Funcții cognitive: cu cât te uiți mai mult la televizor, cu atât declinul este mai mare

Mai multe studii au fost combinate înainte de a face aceste concluzii. Cercetătorii acestei descoperiri au analizat lucrările făcute de Priya Palta, profesor asistent de științe medicale și epidemiologie la Universitatea Columbia.

După analizarea datelor de la 10.700 de adulți care au participat la studiul ARIC-NCS, autorii acestei lucrări s-au concentrat pe scorurile participanților la testele cognitive, care au inclus teste de memorie, limbaj și viteza de procesare.

Ei au descoperit că persoanele care au raportat că se uită moderat sau foarte mult la televizor au avut funcția cognitivă mai scăzuta cu 7% pe o perioadă de 15 ani, comparativ cu cei care au raportat o vizionare redusă la televizor.

Fiecare oră petrecută în fața televizorului vă reduce puterea creierului

Studiul lui Ryan Dougherty raportează ceva nou: fiecare oră adăugată la timpul mediu zilnic petrecut la televizor corespunde unei reduceri cu 0,5% a volumului de substanță cenușie. Aceste rezultate sunt similare cu cantitatea de materie cenușie pierdută observată de obicei pe parcursul unui an, a spus Dougherty.

Pentru a vă reduce riscurile, profesorul Dougherty recomandă să vă concentrați asupra activităților care stimulează creierul, cum ar fi cititul sau jocurile de societate.