Telefonul mobil interzis în vacanță! Locul din România în care se aplică regula
Turiștii care vizitează o zonă celebră din țară trebuie să știe că telefonul mobil este interzis în vacanță! Turiștii sunt îndemnați de fiecare ghid turistic să renunțe la tehnologie pentru a se bucura din plin de peisajele spectaculoase. Iată locul din România în care se aplică regula.
Telefonul mobil interzis în vacanță!
Locul din România unde nu ai voie să folosești telefonul mobil în vacanță este Delta Dunării. Cine vrea să se bucure de o experiență unică în Deltă, trebuie să se conformeze cerințelor. Turiștii pot renunța câteva ore la telefonul mobil pentru alte activități turistice organizate în Delta Dunării.
Un alt motiv pentru care telefoanele sunt interzise în Deltă este și pentru a nu tulbura liniștea din zonă sau a nu speria anumite animale sau păsări rare.
„Noi le spunem turiștilor în felul următor: Spuneți-ne cum vedeți delta cu ochii minții ca să știm unde să vă ducem! Pe om trebuie să-l duci să vadă ceea ce-și dorește. Dacă nu îl duci să vadă ceea ce are în subconștient, nu i-ai atins obiectivele. Mai întâi discutăm cu ei să știm cum văd delta cu ochii minții, după care știm cum să le facem traseul. (…). Le spunem turiștilor să-și închidă telefoanele, pentru a nu face gălăgie, iar așa au șanse mai mari să vadă șacal, codalb, câine enot, mistreț, căprioară etc. Când am procedat așa, turiștii au rămas uimiți și au spus că nu se așteptau să existe atâta viață, pentru că alte dăți când au fost au văzut doar pădurea, nu și animalele.”, a declarat Ștefan Paul Ivanov, președintele Asociației operatorilor navelor de agrement și transport rapid și proprietarul Travel Delta Star.
Locul din România care atrage tot mai mulți turiști
În Munții Șureanu, județul Hunedoara, se află Fundătura Ponorului, denumită și Palma lui Dumnezeu. Zona este străbătută de râul Ponor, pe o lungime de aproape 9 kilometri. Locul este traversat de peșteri, văi, cascade, case răsfirate, dar și animale care trăiesc în libertate. Casele din zonă sunt construite din lemn și piatră, iar localnicii nu au curent electric, dar nici apă și canalizare. Totodată, nu există nici semnal la telefon. Turiștii care vor să viziteze zona sălbatică trebuie să știe că nu pot ajunge în acest loc cu mașina. Trebuie să parcurgă un drum forestier de două ore, timp în care se pot bucura de frumusețile naturii.
Un alt traseu spectaculos, care îi fascinează pe turiștii români Tinovul Mare de la Poiana Stampei. Tinovul de la Poiana Stampei este cea mai mare rezervație de turbă din România. Drumul se întinde pe 695 de hectare și străbate peisaje spectaculoase, cu o vegetație unică.
Turiștii care vor să parcurgă drumul spectaculos nu au de plătit nicio taxă pentru a intra în rezervația Tinovul Mare, dar nu trebuie să se abată de la drumul din lemn.
„Poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare care se desfășoară, liniar, pe un podeț de lemn care traversează tinovul, pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Starea podețului este foarte bună, acesta fiind refăcut complet. De-a lungul podețului din lemn, din loc în loc, vei întâlni panouri de interpretare turistică, în limba română, ce îți vor oferi informații importante despre tinov: cum s-a format, ce plante și animale se adăpostesc aici și de ce e important să păstrăm acest loc așa cum l-am găsit. Timp de parcurgere: aproximativ 1 h, dus/întors, de mers lejer.”, sunt informați turiștii.
Există zone sălbatice în țară, în care turiștii sunt îndemnați să renunțe la telefonul mobil pentru a se putea bucura de peisajele din jur. Regula se aplică în Delta Dunării, unde ghizii turistici recomandă renunțarea la tehnologie atunci când fac trasee în sălbăticie și când vor să vadă anumite păsări sau animale rare.