Tehnici de relaxare în atacul de panică: Metode simple, cu efect imediat

de: BZI.ro
17:22, 11 mart. 2022

Câteva tehnici de relaxare sunt tot ce ai nevoie în timpul unui atac de panică. De aceea, în acest articol, ți-am pregătit o serie de metode simple, pe care să le folosești, atunci când frica te acaparează.

Atacul de panică este un episod brusc și recurent de teamă intensă, neliniște sau anxietate. Acesta declanșează reacții fizice severe, chiar dacă nu există un pericol real sau o cauză aparentă. Un atac de panică poate fi extrem de îngrijorător, multe persoane considerând că au un infarct de miocard sau că mor. În realitate, situația nu stă deloc așa, deoarece un atac de panică durează 10-30 de minute, după care majoritatea oamenilor se relaxează.

Dacă te confrunți constant cu atacuri de panică, iată ce trebuie să faci pentru a te relaxa rapid.

Atacul de panică este un episod brusc și recurent de teamă intensă, neliniște sau anxietate.

Tehnici de relaxare în atacul de panică din timpul nopții

În cazul în care ai un atac de panică în timpul nopții, nu te lupta, încearcă să te relaxezi și ridică-te să faci ceva. Întoarce-te la culcare abia atunci când starea de teamă a trecut. Nu te îngrijora dacă ți se pare că totul a scăpat de sub control, fiindcă există mai multe lucruri pe care le poți face.

Pentru a te liniști mai repede, respiră încet și adânc, cu inspir de 4-5 secunde și expir de 6 secunde. În tot acest timp, concentrează-ți atenția la 5 lucruri pe care le vezi, la 4 lucruri pe care le poți atinge, la 3 lucruri pe care le auzi, la 2 lucruri pe care le miroși și la 1 lucru pe care îl poți gusta.

Anxietatea și atacul de panică sunt generate de hormonii de stres și de adrenalină. De aceeea, axează-te pe creșterea hormonilor de relaxare și concentrează-te pe ceea ce se întâmplă în exterior. Nu da importanță gândurilor alarmiste și lasă-le să treacă pe lângă tine. Fii un bun observator.

În cazul în care ai un atac de panică în timpul nopții, nu te lupta, încearcă să te relaxezi și ridică-te să faci ceva.

Tehnici pentru calmarea rapidă a atacului de panică

Primul pas este să nu reacționezi, să încremenești și să nu miști un mușchi. Nu lăsa emoțiile să pună stăpânire pe tine și păstrează-ți controlul. Lasă lucrurile să treacă, respiră adânc și fă un pas înapoi față de situație.

Apoi, observă ce se întâmplă în interiorul și în exteriorul tău. Ce gânduri au apărut în mintea ta? Ce părere au ceilalți despre pericolele pe care le simți?

Nu te alerta și gândește-te ce poți face pentru a te relaxa. Pentru a te calma rapid, spală-ți fața cu apă rece sau pune-ți o pungă cu apă rece pe frunte, ochi și pe obraji.

Chiar dacă nu te simți în stare, încearcă să faci câteva exerciții fizice. Consumă-ți energia în alt mod (mers rapid, sărituri, flotări etc.)

Reglează-ți ritmul respirației și expiră mai lent decât inspiri (de exemplu, 5 secunde inspiri și 7 secunde expiri). În timpul respirației, încordează-ți mușchii corpului (nu foarte tare) și observă tensiunea acumulată. În timp ce expiri, spune cuvântul „relaxare” și eliberează tensiunea. Cum te simți acum?

Primul pas este să nu reacționezi, să încremenești și să nu miști un mușchi.

Calmează atacul de panică prin imaginație și rugăciune

Alte două tehnici, foarte des folosite, pentru a scăpa de atacul de panică sunt imaginația și rugăciunea. Imaginează-ți o cameră secretă în interiorul tău și vezi cum este decorată. Intră în ea ori de câte ori ai nevoie să te relaxezi și să evadezi din lumea cotidiană. Imaginează-ți o lume de basm, plină de relaxare și fericire.

De asemenea, poți să îți deschizi inima în fața lui Dumnezeu și să te rogi să îți dea putere să treci peste acest moment greu. Lasă totul în mâinile Lui și simte-te în siguranță. Totul va fi bine! 🙂

Alte două tehnici, foarte des folosite, pentru a scăpa de atacul de panică sunt imaginația și rugăciunea.