Teatrul Național Iași participă la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău cu două producții de excepție: „O tragedie veninoasă” și „Antologia dispariției”

de: Redacția BZI
02:00, 18 sept. 2024

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași participă la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, un eveniment de anvergură care reunește an de an unele dintre cele mai importante instituții teatrale din spațiul românesc. Ediția din acest an, organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, ajunge la a IX-a ediție și va avea loc în perioada 15-24 septembrie

Teatrul Național Iași va prezenta două producții remarcabile, care au captat atenția publicului: „O tragedie veninoasă”, o adaptare a piesei „Women Beware Women”, de Thomas Middleton, în regia lui Silviu Purcărete, și „Antologia dispariției”, un spectacol regizat de Radu Afrim, bazat pe proza contemporană feminină. Ambele spectacole vor fi jucate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în Sala Mare, pe 21 și 22 septembrie.

Două producții de excepție ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, pe scena Chișinăului

„O tragedie veninoasă” marchează cea de-a șasea colaborare a regizorului Silviu Purcărete cu Naționalul ieșean, consolidând o relație artistică de peste 14 ani. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc în februarie 2024, este cunoscut pentru scenografia spectaculoasă realizată de Dragoș Buhagiar și muzica originală, semnată de Vasile Șirli. Din distribuție fac parte actori consacrați ai teatrului ieșean, precum Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Ada Lupu și Cosmin Maxim, printre alții.

„Organizatorii ne-au propus să jucăm cele două spectacole. Legătura noastră cu Teatrul Național din Chișinău este veche. Ei joacă în fiecare an, în sălile noastre, pe 24 ianuarie, noi jucăm la ei pe 27 martie. Sărbătorim, astfel, împreună atât Unirea Principatelor Române, cât și revenirea Basarabiei la Patrie. Participăm la Reuniune de la prima ediție, neîntrerupt”, a spus Hadji Culea, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Alături de această producție, „Antologia dispariției”, un alt spectacol apreciat se bucură de o distribuție impresionantă și de o scenografie originală, creată de Cosmin Florea. Premiera spectacolului a avut loc în noiembrie 2023, la Teatru, și a câștigat recent trei premii importante la Gala UNITER: „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru Mălina Lazăr și „Cel mai bun video design” pentru Mihai Nistor. Regizat de Radu Afrim, spectacolul explorează proza feminină contemporană, având o scenografie creată de Cosmin Florea și un video design realizat de Mihai Nistor. Distribuția include actori de marcă, precum: Ada Lupu, Pușa Darie, Ionuț Cornilă, Livia Iorga, Diana Roman etc.

Ambele producții vor fi jucate în luna octombrie și la București

Ambele producții vor participa în luna octombrie la Festivalul Național de Teatru de la București, una dintre cele mai prestigioase platforme teatrale din România. „O tragedie veninoasă”, alături de „Plugarul și Moartea”, sunt invitate la Craiova, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul evenimentului „Săptămâna Purcărete – 50 de ani de excelență în teatru”. Aceste invitații demonstrează calitatea excepțională a producțiilor Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și eforturile continue ale acestei instituții de a promova arta teatrală românească pe cele mai înalte scene.

Participarea Teatrulului Național „Vasile Alecsandri” din Iași la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău nu este doar o oportunitate artistică, ci și o expresie a prieteniei și colaborării constante dintre cele două teatre. Cu o prezență continuă la această manifestare de la prima ediție, Teatrul Național din Iași rămâne un ambasador important al culturii românești, promovând diversitatea și excelența artistică atât pe plan național, cât și internațional.

Cele două producții de excepție ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, prezentate la Chișinău, promit să ofere publicului o experiență teatrală complexă, menită să rămână în memoria spectatorilor și să demonstreze încă o dată valoarea excepțională a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în peisajul cultural românesc.