Țeapă de proporții, lansată pe Facebook! Cum poți pierde bani grei, crezând că poți să-ți rezolvi problemele pocnind din degete! Detaliile se dau pe WhatsApp pentru ca Poliția să nu intre pe fir! (Exclusiv)
O nouă țeapă își face simțită prezența în mediul online. Pe diferite grupuri de Facebook, unde există mii de ieșeni, au fost făcute postări sau lăsate comentarii în care se vorbește despre împrumuturi. Fel de fel de persoane povestesc cum ar putea obține bani frumoși peste noapte de la persoane fizice, nu de la bănci. Ciudat este faptul că ceea ce pare a fi camătă nu este decât o țeapă de proporții
O nouă țeapă își face apariția la Iași, dar și în restul țării. Recent, pe mai multe grupuri de Facebook circulă mesaje tentante pentru cei care se află într-o situație financiară mai delicată. Diferite persoane, cu o identitate falsă, povestesc o închipuită experiență pe care ar fi trăit-o după ce ar fi împrumutat zeci de mii de euro, peste noapte. Mesajul sună cam așa:
„Cu o profundă recunoștință vreau să vă aduc mărturia mea aici, am primit un împrumut de 35.000 de euro pe contul meu luni dimineața. Tu, care cauți un împrumut de bani, am dat peste o femeie serioasă și cinstită de naționalitate franceză. Am vorbit despre asta mai multor colegi care au primit și împrumuturi de la această doamnă fără să aibă probleme. În special pentru mine, am primit solicitarea de credit prin transfer bancar în 72 de ore fără protocol și sunt complet mulțumit. Pentru solicitările dvs. de credit, o singură adresă. Iată WhatsApp”, se arată în mesajul postat pe Facebook.
Reporterii „BZI” v-au relatat întocmai mesajul, cu tot cu greșelile gramaticale, pentru a vă da seama că totul miroase a țeapă. Din câte se pare, țeparii așteaptă să fie contactați de diferite persoane care cer împrumuturi, iar, în cele din urmă, solicită un fel de comision pentru a face presupusul transfer. Odată ce primesc banii în cont, transferul este bineînțeles anulat, iar cei care cred că ar putea obține un împrumut sunt, de fapt, mai datori decât erau până atunci.
Ce metode de țeapă sunt la modă în Iași
Una dintre cele mai cunoscute este metoda „E-ON”: infractorii pretind că sunt reprezentanți ai companiilor de gaz, apă, electricitate și solicită accesul în locuință pentru verificare. O alta este metoda „Detergentul”: falși vânzători care bat la ușa victimelor și oferă produse de curățenie gratuite sau la prețuri promoționale. Metoda „Deratizare”: sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare, încearcă să primească accesul în locuință. Metoda „Străinul”: infractorii motivează că nu sunt din localitate, spun că au o urgență medicală (de obicei, spun că sunt cetățeni străini și vorbesc stricat limba română) și nu au bani românești asupra lor, solicitându-le victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii și lasă garanție o geantă, spunând că au valută sau bunuri de valoare și că se vor întoarce. Metoda „Cerșetorii”: persoane care bat la ușile oamenilor, cerșesc sau solicită un pahar cu apă.
Din această categorie fac parte în general femeile și copiii. Metoda „Comis voiajor”: oferirea spre vânzare, la un preț „minim”, greu de refuzat, de către vânzători ambulanți, a diferitelor produse (veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură). În realitate, se oferă spre vânzare produse de slabă calitate sau contrafăcute, la prețuri mari. Metoda „Strângere de fonduri pentru pesoanele bolnave”: victimele sunt acostate pe stradă sau contactate direct la domiciliu de persoane străine, care, sub pretextul că adună fonduri pentru diverse culte religioase sau pentru cazuri sociale sau medicale, solicită ajutor bănesc, mizând pe starea emoțională și sensibilitatea victimei, când vine vorba despre suferință, boală, neajunsuri și handicap.
Cum procedează infractorii pentru a ajunge să sustragă diferite bunuri din casele ieșenilor
Infractorii le distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră, pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul îi distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie, cu ușa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament și caută în celelalte camere. Unii infractori au obiceiul de a încerca și ușile de acces în locuință. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile pe care le găsesc pe holul apartamentului. Polițiștii transmit câteva sfaturi pentru ca ieșenii să nu fie păcăliți.
„Dacă sunteți într-o astfel de situație, trebuie să vă luați măsuri de precauție, iar, înainte de a permite accesul în locuință al unor persoane necunoscute, solicitați întotdeauna cartea de identitate și legitimația de serviciu. Fiți circumspecți la astfel de prestatori de servicii, mai ales dacă nu au fost solicitate expres de dumneavoastră sau nu au fost anunțate din timp de administratorul blocului sau șeful de scară. Solicitați întotdeauna, pe loc, o chitanță / factură pentru orice fel de serviciu prestat la domiciliu. Refuzul sau sustragerea persoanei de a vă furniza o chitanță, în schimbul banilor primiți, vă dă certitudinea că ați fost înșelați”, au transmis polițiștii.
Oamenii legii spun că ieșenii ar trebui să fie foarte atenți la detalii.
„Nu acceptați sprijinul venit din partea unor persoane necunoscute care se deplasează la domiciliul dumneavoastră și se oferă să vă «ajute» la retragerea unor sume de bani de la bancomant. Când locuiți singuri, evitați să deschideți ușa persoanelor necunoscute, indiferent de motivele invocate de acestea, și anunțați autoritățile. Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitați legitimația de serviciu și notați datele de pe document. În cazul în care considerați că ați fost victima unei înșelăciuni, apelați numărul unic de urgență 112”, au mai transmis reprezentanții IPJ Iași.