Teapa de proportii data de un afacerist ucrainean la Iasi! Sute de hectare jucate printre degete

de: Vlad Alexa
21:55, 14 mart. 2016

@ Un controversat afacerist din Ucraina a reusit in timp record sa dea o teapa uriasa mai multor firme cu care a colaborat timp de doar cateva luni @ Acesta a convins numeroase persoane sa ii cedeze cateva sute de hectare de teren agricol pe care, pentru ca nu avea personal si utilaje sa-l lucreze, le-a dat in exploatare altor societati comerciale @ Dupa ce s-a vazut cu banii in buzunar, ucraineanul si-a strans jucariile si a disparut @ Firmele de buna credinta care au ramas pagubite in urma acestei tepe incearca acum sa recupereze ce se mai poate recupera din colaborarea esuata cu afaceristul din Ucraina

Wladimir Boboschko este un controversat afacerist venit din Ucraina, care detine mai multe firme in tara noastra si care are o serie impresionanta de firme pagubite lasate in spate. In urma cu aproximativ doi ani, acesta a aparut la Iasi, iar prin intermediul firmei Etual Srl, cu sediul social in Braila, avea sa ia in arenda nu mai putin de 223 hectare de teren agricol. Terenul, care apartinea locuitorilor comunei Mironeasa din Judetul Iasi, urma sa fie cultivat cu floarea soarelui, dar firma detinuta de Wladimir Boboschko nu avea nici macar personalul sau utilajele necesare procesului de plantare-intretinere-recoltare a plantatiei de floarea soarelui.

Drept urmare, Etual SRL a cerut unei alte firme, si anume Agri Farm Srl din judetul Neamt, sa realizeze lucrarile de semanat pe o suprafata de circa 193 ha si sa feritlizeze intreaga suprafata administrata de firma lui Wladimir Boboschko. Zis si facut, Agri Farm Srl si-a indeplinit obligatiile, dupa care a emis o factura in valoare de 243 mii lei catre Etual SRL. Factura emisa in data de 21 iunie 2013 avea ca termen scadent data de 1 iulie 2013, insa plata nu a fost efectuata. Timpul a trecut si, abia in luna mai a anului 2015, Etual SRL efectua o plata catre firma din Neamt, in valoare de 83 mii lei, adica o treime din valoare totala a facturii.

Drept urmare, in luna august 2015, Agri Farm Srl cerea deschiderea procedurii de insolventa in cazul firmei Etual SRL, detinuta de afaceristul ucrainean. Wladimir Boboschko a contestat aceasta cerere de intrare in insolventa, cu motivatia ca firma din Neamt nu ar fi realizat lucrarile in mod corespunzator si doar in cazul acestei societati ar figura datorii, restul creditorilor fiind deja platiti.

Firmele colaboratoare, pagubite cu 1,7 milioane lei

Tabelul creditorilor avea insa sa demonteze afirmatiile facute de oamenii lui Wladimir Boboschko cum ca restul creditorilor si-au primit banii, pentru ca nu mai putin de 13 societati si institutii aveau sa se inscrie la masa credala, suma totala trecuta in tabelul preliminar al creditorilor fiind de 1.797.476 lei. Printre creditorii inscrisi se numara Intesa Sanpaolo Romania, cu 96 mii lei, Romanel International Group SA, cu 68 mii lei, SC Rodbun, cu 104 mii lei, AJFP Braila, cu 37 mii lei, Top Seed SRL, cu 114 mii lei, FMC Beta SRL, cu 257 mii lei, Farmer SRL, cu 679 mii lei, sau Carpat Agrom, cu 260 mii lei. Pronuntarea in acest dosar avea sa vina din partea Tribunalului Braila, in luna ianuarie 2016, iar în calitate de administrator judiciar al SC Etual SRL a fost numita Mihaela Potîrniche.

Citeste si: Jaf de proportii uriase. Niste demnitari smecheri s-au facut stapani peste averea statului – FOTO

„Am vorbit la telefon zilele trecute cu domnul Wladimir Boboschko si din cate stiu se afla in tara. Societatile figureaza in tabelul creditorilor exact cu sumele stabilite prin sentinta judecatoreasca, iar sumele vor fi distribuite in functie de prioritati”, a explicat Mihaela Potîrniche, administratorul judiciar al SC Etual SRL. Adunarea creditorilor a fost convocata pe data de 4 martie, iar pe 14 martie a avut loc un nou termen in acest dosar.

Daca teapa data firmelor creditoare a ajuns la 1.797.476 lei, nu acelasi lucru se poate spune si despre cetatenii comunei Mironeasa din judetul Iasi care au dat terenul in arenda, acestia primindu-si cota asa cum a fost stabilit. „Domnul din Ucraina a mers direct la oameni si a luat pamantul in arenda, Primaria Mironeasa nu a fost implicata ca intermediar. Oamenii din comuna si-au primit bunurile asa cum a fost stabilit initial, iar neintelegerile au fost intre firmele care au lucrat acolo”, a explicat Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa.

„Noi am contestat cererea de insolventa, pentru ca acea firma nu si-a facut treaba cum trebuia. Este adevarat ca a fost adoptat tabelul cu o suma de circa 1,7 milioane, dar cazul celorlalti creditori nu e treaba dumneavoastra”, a spus Catalin Serbu, director al SC Etual SRL.