Țeapa care face ravagii, folosită din nou la Iași. O femeie a rămas fără 11.000 de lei din doar trei tranzacții

de: Dragos Savin
02:00, 09 nov. 2023

Țeapa care face ravagii a fost folosită din nou la Iași. Infractorii apelează la diferite aplicații care, odată instalate în telefonul mobil, le asigură intrarea banilor în conturi. Polițiștii trag un semnal de alarmă și dau câteva sfaturi ieșenilor

O ieșeancă a rămas fără economii după ce a instalat o aplicație în telefonul mobil. În ziua de 07 noiembrie a.c., Secția nr. 2 Poliție Iași a fost sesizată de o femeie, în vârstă de 82 de ani, din municipiul Iași, cu privire la faptul că, în perioada 04.10.2023 – 07.11.2023, prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil, persoane necunoscute ar fi accesat conturile bancare ale părții vătămate și ar fi efectuat trei transferuri bancare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 11.300 de lei. Polițiștii au deschis un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt, luării măsurilor legale care se impun, precum și în vederea identificării autorilor. Noua metodă de comitere a fraudelor online implică asumarea identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Prin această metodă, bănuiții folosesc elementele de brand ale unor companii, firme de curierat sau bănci din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false, prin intermediul unor reclame pe rețelele de socializare. Totodată, sunt situații în care este folosită notorietatea unor persoane (în special oameni de afaceri cunoscuți) pentru a face mai credibilă falsa ofertă. Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Țeapa care face ravagii, folosită din nou la Iași

Cetățenii trebuie să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare. De asemenea, ieșenii trebuie să nu transmită date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale, prin link-uri primate pe mail ori prin aplicații de mesagerie.

„Inspectoratul de Poliție Județean Iași îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți și să investigheze cu atenție orice oportunitate de a investi sume semnificative de bani. Totodată, se recomandă prudență maximă atunci când sunt contactați de către persoane necunoscute și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă. De asemenea, cetățenilor li se sugerează să acorde o atenție deosebită platformelor de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt, deoarece aceasta reprezintă o metodă comună de a atrage potențiale victime.

Pentru a preveni victimele acestor tipuri de fraude online, polițiștii ieșeni le recomandă cetățenilor să nu furnizeze datele de pe carduri, deoarece acestea sunt confidențiale. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție toate detaliile înainte de a efectua orice tranzacție financiară. Recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Iată că țeapa care face ravagii a fost folosită din nou la Iași.