Te omoara sau nu muscatura de sarpe? Aceasta specie musca iesenii cel mai des
@ Putini ieseni stiu ce sa faca atunci cand sunt muscati de un sarpe @ Chiar daca muscatura nu pare grava, in scurt timp pot aparea complicatii @ Iata cea mai simpla metoda de salvare
Spitalul Sf. Spiridon asteapta sa primeasca ser antiviperin, dupa ce Ministerul Sanatatii a facut licitatie si a achizitionat suficiente doze pentru intreaga tara. De aici, fiecare spital decide cate doze de ser antiviperin achizitioneaza, in functie de resursele pe care le are. „Nu este ceva ce afecteaza sanatatea iesenilor atat de des. Este drept ca nu avem in rezerva nicio doza, dar trebuie sa ne fie trimis zilele acestea”, a declarat dr. Gabriel Perianu, de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Sf. Spiridon. In zona judetului Iasi este putin probabil sa fie intalnite cazuri de persoane muscate de vipere, insa in rezerva unui spital de urgente trebuie sa fie macar o doza, pentru orice eventualitate. Cazuri frecvente sunt inregistrate in zone muntoase, cum ar fi judetele Neamt si Suceava deoarece acolo sunt vipere, in rest fiind intalnite muscaturi ocazionale de serpi de casa, neveninosi, care nu necesita tratament specific.
„Pe canicula, e posibil ca animalele sa devina mai violente. Serpii de casa pot aparea frecvent in fan, iarba, dar nu au forta sa produca leziuni ca o vipera. In cazul in care un pacient este muscat de un sarpe de casa, este bine sa se prezinte la spital pentru ca trebuie evaluat si se interneaza de obicei la Spitalul de Boli Infectioase sau la noi, la Sectia de toxicologie. Tinem pacientul sub supraveghere 24 sau 48 de ore pana ce isi revine, apoi este externat”, a precizat dr. Gabriel Perianu.
Urmarile unei muscaturi de vipere
O muscatura de sarpe veninos produce necroza (tesut mort), in locul unde este muscatura, unde apare o reactie locala, dar si una sistemica, in tot organismul. Starea pacientilor muscati de un sarpe veninos este una alterata, ajungand pana la coma, febra, tulburari de coagulare in analizele de sange, puls slab si tensiune mica. „Pot aparea probleme care pun viata in pericol, de aceea trebuie sa actionam de urgenta. De obicei, se pune garou, se aduce pacientul la spital si atunci se administreaza serul antiviperin. Chiar daca nu e o muscatura periculoasa, trebuie sa vedem despre ce este vorba si eventual sa supraveghem pacientul, sa nu apara complicatii. La Iasi apar cazuri izolate”, a mai declarat dr. Gabriel Perianu.
Chiar daca e posibil sa nu fie folosit serul antiviperin, se achizitioneaza macar o doza pentru a fi in rezerva, iar daca alte judete raman fara, serul este trimis de urgenta pentru pacientii care au nevoie. „Nu are rost sa luam multe doze, uneori e posibil sa expire pentru ca nu il folosim, insa e bine sa il avem, pentru orice urgenta”, a conchis dr. Gabriel Perianu.