Te confrunți cu stări de anxietate? Află cum poți scăpa de ea
Anxietatea este o teamă nemotivată, fără un obiect clar, declanșată de momentele tensionate ale vieții. Unele persoane chiar pot avea atacuri de panică din cauza acestor stări de anxietate. Află cum poți scăpa de ea.
Cum se manifestă stările de anxietate
În cele mai multe cazuri, anxietatea este declanșată de către factorii de mediu. Cei mai frecvenți întâlniți factori sunt: evenimente negative din copilărie (neglijare, abuz sau neînțelegerile dintre părinți, divorț, contexte sociale (epidemii, război), unele boli, pierderea unei persoane dragi sau un loc de muncă stresant.
Anxietatea se manifestă prin: teamă intensă fără obiect clar definit, senzația că nu deții controlul, ritm cardiac accelerat, iritabilitate, oboseală accentuată, neliniște și nerăbdare, tulburări de somn (coșmaruri, insomnii), tensiune sau dureri musculare, dureri de cap, migrene, gânduri negative, dificultăți de concentrare sau de atenție, agitație psihomotorie.
În cazuri mai grave, aceste stări îți pot aduce și simptome somatice de tipul: tulburări gastrointestinale (gură uscată, greață, diaree, nod în gât), tulburări respiratorii (inspirație sacadată, senzația lipsei de aer, presiune toracica), tulburări cardiovasculare (palpitații, tahicardie, dureri în piept), tulburări neuro-musculare (tremurături, dureri sau tensiuni musculare, transpirație, valuri de căldură, amețeală, furnicături, mâini reci, ten palid).
Pentru a fi diagnosticat cu această tulburare, un medic specialist îți va monitoriza comportamentul pe parcursul a 6 luni.
Anxietatea poate apărea încă de când ești copil, de exemplu atunci când ție teamă să vorbești în situații sociale, cum ar fi la școală sau la serbare.
Diferența dintre frică și anxietate
Frica reprezintă stare de nesiguranță la un pericol real, la o amenințare cunoscută. În schimb, anxietatea este legată de probabilitatea întâmplării a ceva rău, o incertitudine. Chiar și așa, frica și anxietatea sunt interdependente. Frica poate determina anxietate, dar și anxietatea generează frică intensă. Însă, cele două sunt fenomene diferite.
Frica este o stare motivațională ce apare la stimuli specifici care dau naștere unui comportament defensiv sau de evadare. Anxietatea este un răspuns generalizat la o amenințare necunoscută sau la un conflict intern. Prin urmare, obiectul fricii este real, în schimb cel al anxietății este necunoscut, bazat pe o probabilitate.
În cazul în care bănuiești că te-ai confrunta cu anxietatea, consultă un specialist în primul rând. Poți de asemenea să cauți sprijin la prieteni și la familie. Un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și exerciții fizice constante de pot ajuta enorm pentru o stare bună.
Plimbările pe jos pot fi o metodă de a te calma și de a te liniști. De asemenea, trebuie să ai grijă de corpul tău. Ține o igienă bună și încearcă să îl îngrijești cât are nevoie. Pentru bună starea minții, meditarea și ținerea unui jurnal pot fi un real ajutor. În jurnal îți poți scrie toate gândurile și emoțiile și îți poate dezvălui multe lucruri despre tine.
Găsirea unui hobby este foarte indicată pentru oricine. Făcând ceva ce îți face plăcere devii automat fericit și evadezi din problemele cotidiene. De asemenea, acordă-ți timp pentru activități relaxante, cum ar fi vizionarea unui film, cititul unei cărți sau ascultatul de muzică. Nu evita interacțiunile cu oamenii și nu te izola.
Deși stările de anxietate nu pot fi complet vindecate, fiind niște stări temporare care pot reveni, e bine să avem grijă să scăpăm de ele când apar pentru a nu se agrava. În cazuri mai severe, medicul specialist poate recomanda și remediu medicamentos.