Taxe mai mari pentru ieșeni în 2024! Cei care lucrează în domeniul agricol au parte de surprize
Producătorii ieșeni plătesc taxe mai mari în 2024. În unele primării din județ nu se achită niciun tarif pentru vizarea carnetelor
Ieșenii care au vizat carnetele de producător agricol au avut parte de surprize. Dacă unii nu au achitat nicio taxă, alții au plătit mai mult pentru o ștampilă. Asta pentru că unele primării au mărit aceste tarife cu până la 30 la sută. Astfel, aceștia achită între 80 și 120 de lei pentru vizarea carnetelor de producător. Fermierii spun că nu este nicio problemă să plătească, dar nu sunt justificate creșterile de prețuri.
„Am plătit, până acum, 80 de lei, iar anul acesta e 120 de lei. E o creștere mare și nu înțeleg de ce a crescut așa mult. Doar salariile lor nu sunt plătite din taxele noastre. Oricum și-au mărit salariile. Ar trebui să fie mai înțelegători cu oamenii care muncesc la țară și mai fac un ban, pentru că altfel nu ar avea cine să plătească taxele”, spune Agripina, producător din Iași.
Taxe mai mari, în 2024, pentru ieșenii din domeniul agricol
Fermierii sunt nemulțumiți că nu sunt anunțați de primării că vor crește taxele.
„Nu există transparență, nu există nimic. Totul se face din pix. Au modificat taxa pentru atestat. A crescut cu 5 lei, cu 10 lei, cu 20 lei. Nu știu de ce mai muncesc. Să plătesc taxe? Toată lumea spune că fermierii sunt bogați. Să vină în locul nostru, să vadă ce înseamnă munca”, spune Petru Mihalcea, apicultor din Iași.
Despre taxele mărite se discută și pe grupurile de fermieri din Iași sau din alte județe. Aceștia spun că nu există nicio lege care să specifice aceste modificări de preț.
„Bravo primăriilor care nu percep taxe. Noi plătim ca chiorii. Nimic nou sub soare în România”, spune un alt producător din Iași.
Direcția Agricolă Iași emite gratis avizele pentru atestatele de producător. Cei care vor să le obțină trebuie să parcurgă mai multe etape. Fermierii din Iași au protestat la începutul acestui an.
Drumuri la primării pentru obținerea atestatelor
Atestatul de producător și carnetul de comercializare pot fi obținute de la primăriile din județ. Fiecare primărie are obligația să elibereze aceste două acte în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii depuse de fermier. Producătorul depune documentele la primăria din comuna unde își desfășoară activitatea. După ce primăria a înregistrat cererea producătorului, aceasta trebuie să realizeze o serie de verificări și poate să elibereze sau nu atestatul, cu motivarea deciziei. Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă calitatea de producător agricol a persoanei fizice care desfășoară o activitate economică în sectorul agricol.
Atestatul de producător se eliberează pe baza avizului consultativ dat de structurile asociative profesionale/patronale/sindicale care se înregistrează în acest scop la primării. Producătorii din piețele din Iași au fost verificați de autorități. Astfel, ieșenii din domeniul agricol plătesc, în 2024, taxe mai mari.