Taxa de solidaritate, o păcăleală de 1 miliard de euro pentru români! Austriecii de la OMV Petrom vor plăti de 3 ori mai puțin

de: Carmen Ciobanu
15:32, 04 mai 2023

Deputații au votat legea privind aplicarea taxei de solidaritate, ce vizează companiile de energie cu profit excesiv. Deși trebuia să plătească peste 1 miliard de euro, compania austriacă OMV va plăti de aproape 3 ori mai puțin, în timp ce companiile românești vor plăti taxele neschimbate. Legea a fost adoptată rapid și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au dat ordin în partide pentru ca legea să fie votată

Interesul național nu reprezintă o prioritate pentru politicienii români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis. Celebra taxă de solidaritate ce viza companiile străine de energie a fost votată pe repede înainte, în cursul zilei de miercuri, 03.05.2023, când, de obicei, deputații nici nu se atingeau de ușile Parlamentului. În Camera Deputaților legea a fost aprobată și urmează să ajungă la promulgare la președintele Klaus Iohannis. De ce această lege este o palmă trasă românilor? Taxa de solidaritate vizează companiile de energie, cum este și cazul OMV Petrom, deținută de austrieci, ce desfășoară activități în sectoarele explorare și producție de țiței, rafinare, gaze naturale și electricitate. Conform actualei legi, OMV trebuie să achite 350 lei pentru fiecare tonă de țiței procesat. Asta înseamnă că taxa va ajunge la 1,48 miliarde lei, aproape 300 milioane de euro. Conform estimărilor anterioare, OMV trebuia să plătească 1 miliard de euro. Însă, politicienii au avut grijă ca austriecii să plătească o taxă mult mai mică, contrar intereselor naționale.

Americanii au fost scutiți de la plata taxei de solidaritate

Legea adoptată în Camera Deputaților (PSD -PNL) a fost favorabilă și pentru compania americană Black Sea Oil&Gas. Reprezentanții companiei au invocat faptul că au început extracția gazelor anul trecut. În consecință, deputații au fost convinși de acest argument și a scutit compania de la plata taxei. Între timp, compania românească Romgaz, controlată de Ministerul Energiei, nu a fost iertată de la plată, trebuie să achite aproape 1 miliard de lei, adică 200 milioane euro, aproape cât nivelul stabilit pentru compania austriacă. Coaliția condusă de premierul Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) face totul împotriva românilor și favorizează pentru o elită din sectorul bugetar care se bucură de salarii exorbitante. Guvernul șchioapătă și când vine vorba despre colectarea taxelor și impozitelor. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind colectarea. Acu, printr-o campanie populistă, se anunță supraimpozitarea veniturilor ce depășesc 25.000 lei/lună.

Klaus Iohannis a întors legea pentru că era prea mult pentru OMV

Forma inițială a proiectului prin care OMV avea de plătit peste 1 miliard de euro a fost pe masa președintelui Klaus Iohannis. Însă, actul normativ a fost retrimis în Parlament, pentru că nu erau condiții ce puteau fi acceptate de austrieci. Atât Nicolae Ciucă prim-ministru și președinte al PNL, dar și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au dat ordinul în partide ca această legea să treacă numaidecât. În timp ce marile companii străine primesc scutiri, românii de rând, dar și firmele locale se chinuie cu prețurile ridicate, cu inflația și cu incertitudinea zilei de mâine. Dar, la anul, politicienii vor veni cu noi promisiuni electorale în preajma alegerilor. Doar votanții pot decide dacă actuala coaliție este în stare să se ocupe de bunăstarea românilor, care a demonstrat doar contrariul.