Taxă de 15.000 de lei pentru studenții de la o facultate importantă din România! Chiar și cei cu note mari trebuie să plătească
S-a impus o taxă de 15.000 de lei pentru studenții de la o facultate importantă din România! Printre cele mai grele facultăți este Medicina, unde în ultimii ani a crescut și concurența. Este vorba despre Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Chiar și cei cu note mari trebuie să plătească.
Taxă de 15.000 de lei pentru studenții de la o facultate importantă din România!
La Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București au fost 2743 candidați care au concurat pentru 735 locuri la buget și 250 locuri la taxă. Cea mai mare notă în 2024 a fost 10 (100 puncte), iar ultima notă la buget pe prima listă în 2024 a fost 8,50 (85 puncte). Au fost admiși și 35 olimpici, iar cei care nu s-au încadrat pentru locurile la buget, dar au intrat pe cele cu taxă vor trebuie să achite 15.000 lei pe an până la finalizarea studiilor.
„Este îmbucurător şi totodată impresionant faptul că, în ultimii ani, pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul Universităţii noastre am înregistrat o creştere continuă a numărului de candidaţi, anul acesta fiind depăşit recordul de anul trecut de 3.884 de absolvenţi de liceu înscrişi în competiţie, cifra totală a celor ce vor concura pentru ocuparea unuia dintre cele 1.260 de locuri bugetate scoase la concurs fiind de 4.204 de candidaţi dintre care 35 au fost deja atribuite premianţilor la olimpiadele naţionale şi internaţionale.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București.
La o altă facultate din țară concurența este foarte mare în fiecare an, 15 candidați pentru un loc. Este vorba despre specializarea Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica, București. Majoritatea aleg să vină aici pentru că își găsesc locuri de muncă foarte bine plătite chiar din primul an de studii și acumulează experiență pe piața muncii până la terminarea studiilor. Competențele pe zona IT sunt foarte bine plătite de angajatori, iar asta îi încântă pe studenții de la Universitatea Politehnica București.
Sunt și alte specializări căutate de către studenți. Pe baza concursului de dosare, tinerii au avut posibilitatea de a se înscrie la Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie Industrială și Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică și Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Științe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
Facultatea care a renunțat la lucrarea de licență
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a decis, la cererea studenților, să elimine lucrările de licență la Facultatea de Drept și să opteze pentru un alt sistem de examinare, și anume un test grilă.
,,Ei au inițiat acest demers, nu noi. Au făcut un sondaj. Peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care am optat pentru varianta conferită de lege și care, de altfel, se aplică și la Universitatea din București încă din 2017. Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului. Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens.”, a explicat decanul facultății, Șerban Diaconescu.
Studenții trebuie să promoveze un examen tip grilă pentru a finaliza studiile universitate la Facultatea de Drept.