Tartar de vită: Deliciu francez din carne crudă

de: BZI.ro
13:46, 10 mart. 2022

Un tartar de vită este un aperitiv rece provenit din bucătăria franceză. Mai mult de atât, tartarul este o viziune franceză asupra bucătăriei și culturii tătare. În țările nordice, cetățenilor le place foarte mult gustul natural al produsului, astfel tartarul de pește sau de căprioară se prepară adăugând doar sare și ulei de măsline.

Conform rețetei clasice, acest aperitiv se face din carne de vită tăiată cubulețe, gălbenuș crud de ou sau prepeliță, eșalotă, capere, măsline, pătrunjel, tarhon, ulei de măsline și sosuri. Poți fi folosit atât ketchup, tabasco, Worcester sau sosuri de soia. Sunt necesare atât de multe ingrediente pentru a decontamina carnea crudă și pentru a-i da aromă. Prin urmare, tartrul clasic este, de fapt, un preparat foarte picant. Apropo, există și un sos clasic francez cu același nume – conține corniuni cu saramură, maioneză și verdeață.

Aceasta este o parte fragedă a cărnii, fiind ușor de mestecat chiar și când este crudă

Tartar de vită: Rețeta franceză pentru un deliciu culinar

Varianta clasică de pregătire este carnea de vită crudă. De obicei, francezii folosesc mușchiul, sau mai degrabă părțile sale extreme. De cele mai multe ori, centrul este bun pentru a pregăti friptura. Aceasta este o parte fragedă a cărnii, fiind ușor de mestecat chiar și când este crudă. Apropo, din același motiv, se obișnuiește să se taie tartarul în cuburi.

Dar, în general, un astfel fel de mâncare poate fi preparat din orice. Începând de la somon, căprioară, miel, dovleac, căpșuni, dovlecei și așa mai departe cu orice fel de sosuri și condimente. Este suficient să tai produsul în cuburi, deși acest lucru nu se face întotdeauna.

Sunt necesare atât de multe ingrediente pentru a decontamina carnea crudă și pentru a-i da aromă

Gălbenușul ține masa de carne împreună. Fără de acesta, tartarul se poate destrăma. Francezii, de exemplu, folosesc gălbenușul confit. La temperatură scăzută ei fierb gălbenușul în ulei, apoi îl străpung cu un blender, amestecând crema rezultată cu tartar. Poți pune gălbenușul deasupra, iar oaspetele însuși îl va amesteca cu carnea.

Din ce sunt făcute tartarurile din legume și fructe?

Cel mai adesea, tartarele de legume și fructe sunt mâncăruri de sezon. Să zicem ca a început sezonul ciupercilor, păi acestea trebuie adunate, tăiate și prăjite. Ciupercile pot fi asezonate cu cremă de cartofi, pătrunjel, întărit cu parmezan și servit pe o farfurie de porțelan.

Cât despre fructe, căpșunile se potrivesc de minune cu tarhon. Poți tăia căpșunile cubulețe, adăugând puțin zahăr și punând deasupra sorbet de tarhon. În timpul sezonului dovleacului, din acesta se poate face tartar adăugând cătină. Astfel, se coace dovleacul, se fierbe puțină cătină cu zahăr și se bate puțin cu un blender, amestecând cu restul de cătina. Rezultatul este un sos de dovleac dulce-acrișor.

Conform rețetei clasice, acest aperitiv se face din carne de vită tăiată cubulețe, gălbenuș crud de ou sau prepeliță

Dacă vorbim de o imagine mai generală, atunci clasicul tartar este carnea crudă marinată. Gălbenușul poate fi servit deasupra, sau poate fi amestecat imediat în interior împreună cu carnea. Cineva taie mai fin carnea, iar cineva mai gros. Cineva, în general, trece carnea printr-o mașină de tocat carne, obținând carne tocată și o numește tartar, ceea ce nu este interzis.

Cel mai bine este să mănânci un tartar de vită cu ceva crocant. Cu pâine prăjită, cartofi prăjiți sau chipsuri. Poți mânca toate acestea la fel cum mănânci cârnații, sau poți, de exemplu, să pui tartar între chipsuri și să-l mănânci ca pe o tartină. Tartarul se potrivește bine și cu parmezanul. Are un gust concentrat foarte inedit care dă un gust deosebit preparatului.

Varianta clasică de pregătire este carnea de vită crudă