Tara Luanei, Poarta lui Dumnezeu din Muntii Buzaului. Locurile acestea au o incarcatura spirituala deosebita
Tara Luanei este localizata, potrivit legendelor, in Muntii Buzaului, iar pe raza localitatilor Colti, Bozioru si Braesti se afla zece asezari rupestre locuite inca din vremuri indeparate, dar si monumente ale naturii, in jurul carora, de-a lungul timpului, s-au tesut numeroase basme si legende, precum si numeroase povestiri despre disparitii umane si fenomene paranormale.
Cea mai cunoscuta asezare rupestra este Biserica din piatra de la Alunis, sapata in piatra de doi ciobani, Vlad si Simion, in jurul anului 1274 si atestata documentar la anul 1351. Aceasta a fost schit de calugari pana la anul 1871, iar de atunci este biserica satului Alunis, cu hramul Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.
Celelalte asezari rupestre au denumiri relevante pentru incarcatura lor istorica: Pestera lui Dionisie, Agatonul vechi, Agatonul nou, Pestera lui Iosif, Grota Fundul Pesterii.
Aceasta zona se mai remarca prin existenta a numeroase stanci si pietre incarcate de simboluri si semne stravechi, inca putin cercetate. De asemenea, s-au descoperit intrari ciudate in pamant sau locuri in care oamenii s-au confruntat cu fenomene stranii. De altfel, localnicii vorbesc despre disparitii neobisnuite ale unor oameni, calatorii in timp sau oseminte de uriasi scoase din pamant si ascunse de catre autoritati…
Legenda Tarii Luanei
Tara Luanei, denumirea metaforica a tinutului muntos al Buzaului, se datoreaza unei legende care de generatii intregi circula pe cale orala printre taranii din aceasta regiune, sustine calauza Diana Gavrila din comuna Colti.
Batranii povestesc ca, in vremuri demult uitate, in Muntii Buzaului domnea un rege batran si intelept, Luana, ale carui cetati atingeau cerul. Aparatorii cetatilor erau viteji netematori de moarte care luptau numai pentru dreptate, iar regele le vindeca ranile cu apele fermecate din Valea Izvoarelor. Vrajmasii impinsi de pizma, in care de foc, au doborat Soarele Luanei, Pamantul s-a cutremurat din incheieturi, iar pe locul cetatii, scoarta terestra a ramas pustiita, semne care se mai vad si astazi, a mai spus Diana Gavrila.
Legendele din Tara Luanei sunt mai numeroase, nefiind insa confirmate de studiile stintifice.
"Muntii Buzaului au fost inclusi din cele mai vechi timpuri in geografia sacra a lumii. Peste aceasta zona se intinde un cer straniu, albastru, de o intensitate extraordinara, cum rar ti-e dat sa intalnesti. Totodata, batranii povestesc de experimentele cu copii supradotati facute de fosta Securitate, transportati aici cu autocamioane militare, dar si de fenomene stranii, cum ar fi disparitia de persoane, pentru a reaparea peste timp", a mai spus Diana Gavrila, profesor de istorie si calauza turistica.
Sa fie acest loc o poarta catre Lumea de Dincolo, o Poarta a lui Dumnezeu?