Prima pagină » National » Țara cu legi mai îngăduitoare pentru șoferii care consumă cannabis. Pragul minim de la care se aplică amenzi
Țara cu legi mai îngăduitoare pentru șoferii care consumă cannabis. Pragul minim de la care se aplică amenzi

Țara cu legi mai îngăduitoare pentru șoferii care consumă cannabis. Pragul minim de la care se aplică amenzi

19 aug. 2024, 23:00,
în National

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a semnat o lege care mărește de 3,5 ori limita maximă admisă de THC, substanța activă din cannabis, în sânge. Cu toate acestea, depășirea noii limite va atrage sancțiuni severe, conform agenției DPA, citată de Agerpres.

Noua legislație stabilește concentrația maximă de THC la 3,5 nanograme pe mililitru de sânge, echivalentă cu limita de 0,5 miligrame pentru alcool. Aceste reguli sunt mai stricte pentru șoferii începători și pentru cei care sunt depistați atât sub influența cannabisului, cât și a alcoolului.

Pragul minim de THC de la care se aplică amenzi

Legea, adoptată și de Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, va intra în vigoare la o zi după publicarea în Monitorul Oficial.

Conform noilor reglementări, orice persoană prinsă conducând cu o concentrație de THC de cel puțin 3,5 nanograme pe mililitru de sânge, fie intenționat, fie din neglijență, va fi sancționată cu o amendă de 500 de euro și suspendarea permisului pentru o lună. În cazurile în care șoferul a consumat și alcool, amenda va fi de 1.000 de euro.

De la 1 aprilie, în Germania este permis atât fumatul, cât și cultivarea privată a cannabisului.

Anterior, legea prevedea sancționarea imediată a șoferilor dacă THC-ul era detectat în sânge, cu o limită de 1 nanogram pe mililitru stabilită prin jurisprudență. Însă, experții au susținut încă din 2022 necesitatea unei „creșteri rezonabile” a acestei valori, argumentând că nivelul anterior era prea mic și risca să penalizeze șoferi a căror capacitate de a conduce nu era afectată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024