Țara care nu mai vrea să vândă case străinilor! Guvernul a impus taxe uriașe pentru cei care vor să cumpere proprietăți

de: Mirela Gabriela Todosi
12:20, 15 ian. 2025

Țara care nu mai vrea să vândă case străinilor! Este vorba despre Spania, care intenţionează să impună un impozit de 100% pe proprietăţile imobiliare cumpărate de clienţii din ţările non-UE, în încercarea de a spori accesibilitatea locuinţelor prin descurajarea achiziţiilor realizate de străini. Guvernul a impus taxe uriașe pentru cei care vor să cumpere proprietăți.

Țara care nu mai vrea să vândă case străinilor!

Spania este una dintre ţările europene în care furia și nemulțumirea cetățenilor creşte din cauza dificultăţii de a găsi locuinţe la preţuri accesibile pentru cumpărare sau închiriere, deoarece preţurile proprietăţilor cresc vertiginos, iar proiectele noi nu ţin pasul cu cererea. Din acest motiv, prim-ministrul Pedro Sánchez a anunţat planul privind taxa pe imobiliare, care se va aplica cetăţenilor din afara UE, ca parte a unei serii de măsuri menite să amelioreze o criză „gravă” a locuinţelor.

Spania intenţionează să impună un impozit de 100% pe proprietăţile imobiliare cumpărate de clienţii din ţările non-UE. Spania este de mult timp o destinaţie populară pentru cumpărătorii de case de vacanţă şi pentru persoanele care doresc să se mute permanent într-un climat mai cald, fapt care a contribuit la creşterea constantă a preţurilor proprietăţilor imobiliare de-a lungul anilor.

Guvernul condus de socialistul Sánchez a declarat că va „restricţiona” achiziţiile de proprietăţi de către cetăţenii din afara UE, obligându-i să plătească un impozit de „până la 100 % din valoarea proprietăţii.”

Spania nu vrea să mai primească atât de mulți turiști

Spania a înregistrat un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini, consolidându-și poziția ca a doua cea mai populară destinație turistică din lume după Franța. Regiunea cea mai vizitată a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare și Insulele Canare. Turismul reprezintă o parte semnificativă din economia Spaniei, contribuind cu 12,8% din PIB și asigurând 12,6% din locurile de muncă.

Cu toate acestea, spaniolii cer autorităților politici mai riguroase pentru a proteja interesele locuitorilor și mediul înconjurător în fața creșterii rapide a turismului global. Protestatarii au stropit turiștii din zonele turistice cu pistoale cu apă și au scandat lozinci împotriva invaziei turistice, cerând o schimbare radicală în gestionarea fenomenului turistic. Principalul punct de critică a fost efectul devastator al turismului asupra prețurilor locuințelor, care au crescut cu 68% în ultimul deceniu conform datelor Primăriei Barcelona.

De asemenea, s-au subliniat consecințele negative asupra afacerilor locale, mediului înconjurător și condițiilor de muncă ale locuitorilor. În 2025, au fost anunțate mai multe reguli stricte pentru turiști, valabile nu doar în Spania. Turiștii care vor să viziteze anul acesta unele orașe celebre din Europa trebuie să cunoască foarte bine noile reguli. Unele țări au interzis accesul turiștilor în anumite perioade din an, alte state au decis să îi taxeze în plus pe turiști, iar în alte orașe numărul de turiști este limitat, vizitatorii fiind controlați înainte de a ajunge la o destinație turistică. Orașele în care locuitorii sunt revoltați și vorbesc de supraturism sunt Amsterdam, Atena, Veneţia, Barcelona, Insulele Canare și Malaga.

Cert este că în Spania, aurotitățile vor lua măsuri dure pentru turiști, dar și pentru cetățenii non-UE care vor să își cumpere o locuință în Spania. Aceștia vor avea de plătit taxe mai mari și un impozit de 100% pe proprietățile cumpărate.