Tapio Frantti, expert în securitate cibernetică susține că sabotarea intenționată este mai probabilă decât un accident în cazul cablului de comunicații în Marea Baltică
Cablul de comunicații din Marea Baltică este nefuncțional, iar expertul în securitate cibernetică Tapio Frantti susține că probabilitatea ca acest lucru să fie un sabotaj intenționat este mai mare decât un accident.
Adepții teoriei precum că totul a fost un act de sabotaj sunt împărțiți în două tabere. Unii consideră că a fost un act făcut de CIA, iar a doua categorie consideră că Rusia se află în spatele acestui atac.
Cablul de comunicații dintre Finlanda și Germania a fost rupt
Un cablu de comunicații submarin major care circulă între Finlanda și Germania a fost rupt, relatează presa finlandeză . Ruptură a fost descoperită luni dimineață devreme, iar o navă de reparații se află în drum din Calais, Franța, către punctul de spargere. Pauza este situată cam la mijloc, în zona economică a Suediei, la sud de insula Öland.
Un comunicat de presă al companiei de comunicații de stat Cinia spune că cauza rupturei, care afectează comunicațiile internaționale, nu era cunoscută, dar este în curs de anchetă. Compania nu avea informații despre potențialele sabotaj, dar CEO-ul companiei, Ari-Jussi Knaapila, a spus că întreruperi de acest fel „nu apar în aceste ape fără impact extern”. Nu au fost făcute observații seismologice care ar putea indica o explozie subacvatică, a spus Yle .
Cablul dublu blindat are două armături din oțel care protejează cablurile de comunicații din interior. În fiecare an, în întreaga lume au loc aproximativ 200 de întreruperi ale cablurilor submarine. Cinia bănuiește că a fost rupt complet, deoarece toate conexiunile de fibră au fost întrerupte, a declarat Knaapila într-o conferință de presă.
Șeful de comunicații Traficom a Centrului Național de Securitate Cibernetică Finlandeză, Samuli Bergström, a declarat că întreruperile pot apărea din când în când și pot exista diverse motive pentru acestea, cum ar fi expunerea la intemperii și daunele cauzate de activitățile maritime. Principala cauză a ruperii cablului este activitatea umană, cum ar fi pescuitul sau ancorarea.
Sabotarea intenționată a cablului este mai probabilă
Profesorul de securitate cibernetică Tapio Frantti a declarat postului de stat că sabotarea intenționată este mai probabilă decât un accident, pe baza informațiilor pe care le-a primit din mass-media. „Trimite suspiciuni atunci când un cablu se rupe, ridicând întrebări despre motivul pentru care s-a întâmplat. Rapid, atenția se îndreaptă către cine ar putea avea un motiv să facă așa ceva.”
Frantti a spus că un suspect este Rusia. „Ei chiar cred că au drepturi speciale de a face astfel de lucruri. Motivul pentru sabotaj este, în general, că se face pur și simplu pentru că se poate face.”
În timp ce întreruperea cablului elimină destul de mult capacitatea de comunicații, Finlanda are și alte conexiuni, printre acestea, prin Estonia și Suedia, iar majoritatea utilizatorilor de internet este puțin probabil să observe, a spus profesorul, dar a subliniat că dacă cablul a fost deteriorat intenționat, acesta este motiv de îngrijorare.
Dat în funcțiune în 2016, C-Lion1, care merge de la Helsinki la Rostock, este singurul cablu submarin finlandez cu conexiune directă cu Europa Centrală și este deținut de guvernul finlandez împreună cu o companie de asigurări de pensii.