Țânțarul tigru. Specie extrem de periculoasa care a ajuns la noi în țară

de: Iurascu Catalina
08:51, 24 iul. 2024

Migrarea acestei specii în Europa este facilitată de schimbările climatice și de creșterea numărului de călătorii internaționale. Anual, se înregistrează cazuri de infestare de la înțepăturile țânțarilor tigri.

Cât de periculos este țânțarul tigru?

Acest țânțar poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika care anterior erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud.

Boala dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, însă se pot agrava, devenind fatale. Boala are trei etape: febrilă, critică și de recuperare. Prima etapă durează până la 7 zile și se manifestă prin: febră înaltă, disconfort general, erupție cutanată și dureri de cap.

Cea de-a doua etapă prezintă vărsături, dureri abdominale intense, iritabilitate și sângerări și necesită consult medical de urgență. În ultima etapă, simptomele scad și persoana în cauză începe să se recupereze.

În ultimii 12 ani, în România, s-au prezentat anual cazuri de infectare cu acest virus, cea mai mare creșterea a pacienților având loc în 2019. Până în prezent, 61 de pacienți au fost diagnosticați cu această boală.

Această specie de țânțar poate fi identificată prin dungile sale specifice alb-negru de pe picioare și corp. De asemenea, prezintă și o linie albă pe spate, de la cap spre partea centrală. În funcție de sensibilitatea pielii fiecăruia, înțepătura poate provoca de la iritații ușoare la inflamații intense.

Considerată cea mai invazivă specie de țânțari din lume, a colonizat deja 13 țări europene, printre care România, Franța, Spania și Grecia. În țara noastră, s-a înregistrat în județele Constanța, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, se găsește și în stațiunile de vacanță preferate de români, precum Bulgaria, Grecia și Italia.

Specia nu a fost încă raportată în Nord-Estul României, în zona Moldovei.

Cum prevenim contactul cu această specie de țânțar

Ca în cazul unui țânțar normal, se recomandă îndepărtarea apei stătătoare din grădini și balcoane ce îi poate atrage. De asemenea, instalarea plaselor anti-țânțari este foarte indicată, pentru a ține toți musafirii nepoftiți afară. Eliminarea locurilor de reproducere a țânțarilor este cea mai bună metodă de prevenție, în lipsa vaccinului sau tratamentului specific pentru boala dengue.

Țânțarii sunt cel mai activi între apusul soarelui și zorii zilei, astfel e recomandat să evitați petrecerea timpului în aer liber în acel interval. Dacă ieșiți totuși, aveți grijă la vestimentație, să vă acoperiți pielea cât puteți. De asemenea, spray-urile anti-țânțari din farmacii ar putea fi utile.

Totuși, această specie de țânțar poate fi activă și ziua, iar spre deosebire de cel normal, acesta este silențios. Înțepătura acestuia poate produce, de asemenea, mâncărime puternică și are diametrul de 2-5 cm, fiind dură și fierbinte la atingere.

Acesta mai poate transmite și virusul West Nile, cu simptomele: dureri de cap, febră, greață, vărsături, oboseală, dureri musculare, eczeme cutanate și umflarea ganglionilor limfatici (uneori).

Febra Zika este o altă boala transmisă de țânțarul tigru și se manifestă prin: febră, dureri musculare și articulare, stare de rău, eczeme, conjunctivită, dureri de cap.

Țânțarul tigru este o specie periculoasă, de asta este nevoie de implementarea unor măsuri de control și prevenție a răspândirii în restul țării. Dacă te confrunți cu simptomele enumerate, nu ezita să faci o vizită la medic.