Talentul și pasiunea elevilor ieșeni pentru studiul limbii neoelene, premiat la Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă
Elevii ieșeni au participat în perioada 15-17 aprilie 2022, la Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă maternă și modernă, organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi și Comunitatea Elenă din Galaţi, evenimentul a reunit 109 elevi din 19 judeţe ale ţării. Lotul ieșean a obținut 7 distincții la etapa națională, 1 premiu și 6 mențiuni.
Aceste rezultate vin ca o confirmare a talentului și a pasiunii elevilor pentru studiul limbii neoelene. Sunt totodată și o recompensă binemeritată pentru strădania acestora și nenumăratele ore de pregătire suplimentară, atunci când au trebuit să își reorganizeze programul și să renunțe la activitățile specifice vârstei. Toți elevii care au participat în cadrul olimpiadei, au avut de aprofundat cu multă răbdare și tact specificațiile limbii neoelene.
Rezultate bune obținute de elevii ieșeni la Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă
Elevii ieșeni și-au depus toate eforturile în vederea pregătirii minuțioase pentru Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă, aceștia au obținut șapte distincții la etapa națională și 6 mențiuni.
Eleva Gabriela-Ingryd Radu de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a obținut premiul II, la nivelul de competență B1, și s-a calificat la Olimpiada Internațională a Elenismului care se va desfășura anul acesta, în perioada 08 – 11.09.2022, la București.
Aceștia au participat în perioada 15-17 aprilie 2022, la Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă maternă și modernă, organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi și Comunitatea Elenă din Galaţi, evenimentul a reunit 109 elevi din 19 judeţe ale ţării. Mențiuni au obținut următorii elevi: Alexandru Florin Sitaru (nivelul A1) și Andrei-Bogdan Fînaru (nivelul A2), de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, Ecaterini Braho-Croitoru (nivelul A2), de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Petros Stamoulis (nivelul A2), de la Colegiul Național Iași, Sofia-Sara Stergiadis (nivelul A2), de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” și Miruna-Gianina Cojocaru (nivelul B1), de la Colegiul Național „Emil Racoviță”.
Aceste rezultate reprezintă o recompensă binemeritată pentru strădania acestora și nenumăratele ore de pregătire suplimentară, atunci când au trebuit să își reorganizeze programul și să renunțe la activitățile specifice vârstei.
Elevii au împărtășit interesul pentru limba și cultura grecilor
Elevii ieșeni care au participat la Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă, au dat dovadă de voinţă, perseverenţă, profunzime, creativitate și responsabilitate în tot ceea ce înseamnă prezentarea teoretică și practică a materiei. Cadrele didactice coordonatoare au depus un efort excepțional în dorința de a oferi o pregătire corespunzătoare elevilor, Georgia Karakasili, profesor detașat din Grecia la Comunitatea Elenă din Iași, și Mirela Averikios, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
Iniţiată şi organizată de Uniunea Elenă din România (UER) din anul 2002, Olimpiada de limba neogreacă a fost inclusă în Calendarul olimpiadelor şi concursurilor naţionale finanţate de către Ministerul Educaţiei, începând cu anul şcolar 2009 – 2010.
Toți elevii care au participat în cadrul olimpiadei, au avut de aprofundat cu multă răbdare și tact specificațiile limbii neoelene. Olimpiada a avut loc în orașul de la Dunăre, iar elevii au avut posibilitatea de a împărtăşi interesul pentru limba, cultura şi civilizaţia neoelenă, în vederea susţinerii identităţii lingvistice şi culturale a grecilor de pretutindeni.