Taiwanul a fost clasat de un fost șef NATO ca fiind cel mai periculos loc de pe planetă

de: Simona Ciobanu
13:21, 04 ian. 2023

Cel mai periculos loc de pe planetă ar fi Taiwanul, conform unui fost general al NATO. Aflat în vizită pe insulă, acesta a avertizat miercuri, 4 ianuarie, că democraţiile trebuie să se unească pentru a rezista „ascensiunii autocraţiilor”, și că insula ar trebui să îşi poată decidă propriul viitor.

„Trebuie să ne întărim lupta noastră împotrivă sau tentativele noastre de a contra ascensiunea autocraţiilor”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fost prim-ministru danez şi fost secretar general al NATO, în timpul unei întrevederi cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Taiwan, cel mai periculos loc de pe planetă

Cel mai periculos de pe planetă, potrivit lui Rasmussen, care menționează că alianţa democraţiilor este primordială în această optică, la ora în care insula Taiwan se află sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Beijingului, care o consideră o parte din teritoriul său ce trebuie recucerită într-o zi, chiar şi cu forţa.

Astfel de temeri s-au înmulțit după invazia rusă în Ucraina, care atrage atenţia lumii. Așadar, fostul general NATO spune că Taiwanul are „dreptul de a exista în libertate şi pace” şi de a-şi decide propriul viitor. Însă preşedintele chinez Xi Jinping a declarat de nenumărate ori că problema „reunificării” cu Taiwanul nu poate fi lăsată moştenire generaţiilor viitoare.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei, deja tensionate, s-au degradat brutal în anul 2022, China înmulţindu-şi manevrele militare în jurul Taiwanului. Cele mai importante au fost întreprinse ca represalii la o vizită pe insulă a fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. China se opune oricărui schimb oficial între alte ţări şi Taiwan. De altfel, a reacţionat cu o furie crescândă la vizitele unor responsabili politici occidentali în această insulă.

Din anul 2020, Tsai Ing-wen a fost invitată de trei ori să susţină un discurs în cadrul unui summit anual al democraţiilor organizat de fundaţia lui Rasmussen, care a fost sancţionată de Beijing în 2021.

În discursul său tradiţional de Anul Nou, duminică, 1 ianuarie, Tsai a declarat că activităţile militare chineze din jurul Taiwanului nu sunt „de niciun ajutor” pentru menţinerea relaţiilor între cele două părţi.

China a schimbat de mult foaia

În cadrul aceluiași șir de idei, amintim cum China a trecut la amenințări, în contextul în care marți, 22 noiembrie, ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că Taiwanul se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei şi reprezintă o „linie roşie” care nu trebuie depăşită.

„Rezolvarea problemei Taiwanului este o chestiune care ţine de poporul chinez, nici o forţă externă nu are dreptul să intervină”, a declarat Wei la o întâlnire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a avut loc cu ocazia unei reuniuni a şefilor apărării din Asia de Sud-Est, găzduită de Cambodgia.

Ministrul chinez al Apărării  Wei a cerut Statelor Unite să respecte interesele de bază ale Chinei şi a transmis că speră că Washingonul va adopta o politică raţională şi pragmatică faţă de China, readucând relaţiile dintre China şi SUA pe calea cea bună.

În acest sens, ofiţerul cu cel mai mare grad de la Pentagon, generalul Mark Milley, a declarat că China ar comite o „eroare strategică” dacă ar ataca Taiwanul.