Sezonul reînnoirii aduce cu sine și lucrări esențiale în livadă. Printre acestea, tăierea merilor primăvara are un rol decisiv în menținerea sănătății pomilor și în asigurarea unor recolte bogate în anii următori.
Prin îndepărtarea ramurilor uscate, bolnave sau crescute necontrolat, grădinarii și pomicultorii nu doar că îmbunătățesc sănătatea arborilor, ci și stimulează o fructificare mai bogată și de calitate. O tăiere corectă, făcută la timpul potrivit, poate face diferența între o livadă cu pomi viguroși și una lipsită de fructe.
Cum se face tăierea merilor primăvara
Pentru ca pomii fructiferi să se dezvolte armonios și să ofere recolte bogate este necesar ca starea lor de sănătate să fie controlată. Acest lucru se face pentru ca orice pom din grădină să nu intre în noul an de producție cu părți uscate, lăstari interiori care vor opri lumina necesară coacerii fructelor, lăstari „lacomi” sau vegetativi care cresc foarte viguroși consumând hrana pomului dar fără a da rod. Nici nu vrem prea multe ramuri de rod, pentru a nu avea fructe multe dar de slabă calitate, care ar putea duce și la ruperea crengilor la un vânt mai puternic.
Tăierea pomilor pentru revitalizare este o procedură obligatorie, care trebuie efectuată primăvara. Aceasta este obligatorie pentru că: menține aspectul curat al pomilor; îndepărtează factorii de îmbolnăvire; combate dăunătorii; stimulează creșterea noilor lăstari; productivitate crescută; previne răspândirea bolilor la alți pomi.
Așadar, tăierea de primăvară are rolul de curățare a ramurilor uscate sau bolnave, cele crescute greșit, de îndepărtare a lăstarilor interiori și de controlare a rodului pentru a păstra un echilibru de creștere pentru a permite ramurilor sănătoase să crească bine.
La meri, tăierea se realizează la ramurile care au rodit deja de mai multe ori. Se scurtează aproape de bază. Asta va stimula creșterea controlată a altor ramuri. La acești pomi te vei concentra mai ales pe ramurile uscate sau rupte. Nu tăia ramurile tinere, pintenii, țepușele, smicelele, bursele, nuielușele. Ramurile ce au rodit 3 sau 4 ani se taie deasupra unei sau la două țepușe, aproape de bază.
Care sunt greșelile frecvente ce trebuie evitate
Tăiere insuficientă, asta înseamnă că nu tai toate ramurile uscate sau bolnave, care cresc spre interiorul coroanei sau cele lacome. Toate aceste ramuri dăunează copacului și fructelor care se vor dezvolta. De asemenea, nici tăierea excesivă nu este benefică, aceasta include tăierea ramurilor de rod.
Trebuie să știi cum să faci diferența dintre ramurile de rod și cele de creștere. În caz contrar nu vei mânca fructe. Sau dacă vei tăia ramurile de creștere în exces, fructele sau pomul nu va putea hrăni corespunzător. Nu uita că fiecare pom se hrănește prin frunze. Dacă are prea puține, va suferi. Află când se udă si roșiile după plantare.
Aplicarea chimicalelor înainte sau după tăiere, acestea fiind toxice vor produce daune. E posibil ca lăstarii tăiați să fie otrăviți ceea ce duce la uscare.
Toaletarea în perioada nepotrivită a anului. Acest lucru va duce la creșterea excesivă a ramurilor sau va obosi pomul în perioada de repaos vegetativ. Iar rezultatul va consta în mai multe frunze și mai puține fructe. De aceea, trebuie să știi cum se face corect tăierea merilor primăvara.