Tăiere de vară la trandafiri – Cum se face ca să înflorească bogat

de: BZI.ro
17:46, 24 iun. 2021

Vară se efectuează tăierile sanitare şi de formare a tufelor de trandafiri: se înlătură lăstarii tineri sălbatici, ramurile uscate şi florile ofilite, tăind tulpina până la prima frunză cu 5 frunzuliţe şi până la primul mugure sănătos. Tufele trandafirilor mai mari de 3 ani, deseori, în luna august se îmbogăţesc cu mulţi lăstari tineri, care le fac foarte dense şi le umbresc centrul. Aceasta poate fi cauza apariţiei bolilor fungice, iată de ce, pe parcursul verii se recomandă să înlăturaţi lăstarii în plus.

TĂIEREA TRANDAFIRILOR DUPĂ PERIOADA DE ÎNFLORIRE

Este o tăiere de vară foarte importantă. Înlăturarea florilor ofilite permite trandafirilor să-şi prelungească perioada de înflorire şi să nu piardă puteri pentru formarea bobocilor noi. Trandafirilor, pe tulpina cărora se formează câţiva muguri (trandafirii din clasa floribunda, trandafirii căţărători, trandafirii arbustivi), li se taie toată tulpină de desupra frunzei se sus cu 5 frunzuliţe.

ÎNDEPĂRTAREA FLORILOR OFILITE

La trandafirii hibrizi de ceai, pe tulpina cărora se formează o singură floare, când aceasta se ofileşte, tăierile se fac după altă metodă. În prima jumătatea a verii, lăstarul se scurtează, astfel încât să rămână doar 3-4 frunze de la suprafaţa solului. Acest lucru face că lăstarii noi, ce cresc de la rădăcini, să se dezvolte mai rapid. În aceeaşi perioadă pot fi tăiate şi inflorescenţele trandafirilor din clasa floribunda. Iar în cea de-a doua jumătate a verii, se îndepărtează doar florile ofilite.
La trandafirii căţărători (care înfloresc pe lăstarii de 2 ani), după perioada de înflorire, tulpinile se taie până la prima frunză. Acest lucru va contribui la ramificarea lăstarilor, pe care florile vor înflori la anul viitor.

TĂIEREA TRANDAFIRILOR ÎNAINTE DE IARNĂ

Florile cultivate în zonele cu climă blândă, fără adăpost de iarnă, nu au nevoie de tăieri de toamnă. Iar în cazul trandafirilor care au nevoie de protecţie suplimentară (aproximativ în luna octombrie, până la sosirea îngheţurilor), se înlătură toţi lăstarii slab dezvoltaţi şi se scurtează tulpinile după înălţimea materialului acoperitor.

REGULI GENERALE DE TĂIERE A TRANDAFIRILOR

În orice perioadă a anului, este important să tăiaţi tulpinile de trandafiri corect. Tăierea oblică trebuie să fie la distanţă de aproximativ 5 mm deasupra mugurelui. Dacă doriţi să obţineţi o tufă de trandafiri rămuroasa, tăiaţi ramificaţiile deasupra mugurelui, care se afla pe partea exterioară. Atunci lăstarul nou va creşte înafara tufei, şi nu spre centrul acesteia. Iar dacă vă doriţi o tufă verticală, cu lăstari ce cresc în sus, tăiaţi tulpina pe mugurele care se afla pe partea interioară. Pe lângă asta, trebuie să ţineţi cont şi de vârsta tufelor de trandafiri. Aşa dar, lăstarii plantelor de 1 an se taie aproape până la jumătate.

În al doilea an, pe fiecare ramură se formează câte 2-3 lăstari de recuperare, care cresc din bulb. Aceşti lăstari nici într-un caz nu trebuie tăiaţi de la bază, pentru că anume ei oferă plantelor o înflorire luxuriantă şi longevitate. Astfel, lăstarii de 2 ani se scurtează până la 2-3 ochi de la bază, iar cei de 1 an – deasupra unui mugure bine format, care se afla sub florile ofilite. În cazul trandafirilor maturi (mai mari de 3 ani), se îndepărtează toate ramurile moarte şi slab dezvoltate, precum şi lăstarii scurţi, care au crescut după tăierea de anul trecut. Mai mult decât atât, pentru formarea multor flori, este nevoie să tăiaţi toţi lăstarii laterali, de orice grosime, care cresc spre interiorul tufei.