Svante Pääbo a câştigat Premiul Nobel 2022 pentru Medicină. Ce descoperiri a făcut cercetătorul

de: BZI.ro
13:23, 03 oct. 2022

Luni, 3 octombrie 2022, Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe a transmis faptul că Svante Pääbo a câştigat Premiul Nobel 2022 pentru Medicina. Suedezul a primit acest premiu pentru descoperirile sale în ceea ce priveşte genomul homininilor dispăruţi şi evoluţia umană.

De asemenea, cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi numită paleogenomica.

Premiul Nobel 2022 pentru Medicina a fost câştigat de Svante Pääbo

Svante Pääbo se poate mândri că este câştigătorul Premiului Nobel 2022 pentru Medicina. Anunțul a provocat o reală surpriză deoare foarte multe persoane s-au aşteptat ca acest important titlu să meargă la o femeie cercetător. Printre cele mai vehiculate nume au fost Mary-Claire King, care în anul 1990 a descoperit o genă responsabilă pentru cancerul de sân și Katalin Kariko, pioneră a tehnologiei ARN.

Comitetul Nobel a menţionat faptul că i-a acordat acest premiu lui Svante Pääbo deoarece a demonstrat un lucru aparent imposibil. De asemenea, cercetătorul a descoperit un hominin necunoscut.

„Omenirea a fost întotdeauna intrigată de originile sale. De unde venim și care este legătura noastră cu cei care au venit înaintea noastră? Ce ne deosebește pe noi, Homo sapiens, de alți hominini? Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisova”, a transmis comitetul Nobel.

De asemenea, reprezentanţii Nobel au ţinut să mai adauge că cercetările fundamentale ale suedezului au dat naştere unei noi discipline ştiinţifice.

„De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții. Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă bază pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, spune comitetul Nobel în expunerea motivelor pentru acordarea premiului.

Lucruri neştiute despre Premiul Nobel pentru Medicină

Din anul 1901 şi până în momentul de față s-au acordat nu mai puţin de 112 premii Nobel pentru fiziologie sau medicină. Acest premiu nu a fost acordat în nouă ani: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942.

Este bine ştiut faptul că 39 de premii în medicină au fost acordate unui singur laureat. De asemnea, 34 de premii în medicină au fost împărțite de doi laureați, iar 39 de premii în medicină au fost împărțite între trei laureați.

224 de persoane au fost premiate în perioada 1901-2020.

Până în prezent, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină a fost Frederick G. Banting, care avea 32 de ani când a primit premiul pentru medicină, în 1923, iar cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină până în prezent a fost Peyton Rous, care avea 87 de ani când a primit premiul pentru medicină în 1966.

Dintre cele 224 de persoane recompensate cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 12 sunt femei.

Dintre acestea 12, Barabara McClintock este singura care a primit un premiu Nobel fără să-l împartă cu alți laureați.

Astfel, ultimul câștigător al Premiului Nobel 2022 pentru Medicină este Svante Pääbo.