Sute de studenți au protestat luni în fața UMF Iași! Aceștia nu vor ca prezența la cursuri să fie obligatorie! Revolta a atins cote maxime: „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei” – FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 27 iun. 2023

Sute de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au protestat luni, 26 iunie 2023, pe esplanada din fața unității de învățământ. Aceștia au scandat două ore, în soare, fiind nemulțumiți de impunerea prezenței obligatorii la cursuri în proporție de 70 la sută

De asemenea, studenții au declarat că nu sunt de acord cu majorarea taxelor de cazare și școlarizare, nici cu toate celelalte modificări pe care UMF Iași dorește „să le impună în timpul jocului”. Studenții UMF-iști s-au arătat nemulțumiți și de metodele de examinare, pe care le consideră haotice și discriminatorii. În acest sens, tinerii au scandat: „Suntem nemulțumiți de modul în care se face evaluarea în această universitate! Toată lumea trebuie să știe că nu știți să faceți grile!”

Sute de studenți au protestat luni în fața UMF Iași împotriva prezenței obligatorii la cursuri

 

Circa 300 de studenți au protestat luni, 26 iunie 2023, pe esplanada din fața UMF Iași. Aceștia susțin că prezența la cursuri nu ar trebui să fie obligatorie, deoarece sunt și tineri care au familii sau lucrează și nu vor mai putea să mai studieze medicina. Din punctul lor de vedere, cadrele didactice ar trebui să îmbunătățească modul de predare, astfel încât studenții să meargă de plăcere la cursurile lor.

„Profesorii citesc de pe slide-uri în loc să ne prezinte materia așa cum trebuie. Avem colegi care au familii, au copii mici, nu poți să-i lași singuri. Sunt oameni care lucrează ca să-și plătească taxa, sunt colegi care chiar se străduiesc. Noi vrem să fim medici buni, să fim stomatologi buni, să fim farmaciști buni, noi nu vrem să nu mergem la cursuri, ci vrem să mergem la niște cursuri care chiar merită.

Există cursuri la care profesorii chiar își dau interesul, iar amfiteatrele sunt pline. Spre exemplu, doamna profesor Mariana Floria face un curs de EKG la care merg toți studenții, efectiv stai pe jos, numai să fi prezent, este curs de la 19.30. Am avut zi de 12 ore, fără pauză, dar tot am mai vrut să ajung la cursul dânsei. Între cursuri nu există pauze. Am avut cursuri la care am terminat la și un sfert și în 15 minute trebuia să ajung de la UMF la Spitalul de Recuperare.

Este o distanță destul de mare, faci 20 de minute în condițiile în care poți lua doar autobuzul 28, dacă îl prinzi”, a declarat Cătălina-Ioana Luncanu, studentă în anul IV, specialitatea Medicină Generală.

Studenții prezenți la protest au transmis conducerii UMF Iași zeci de mesaje care mai de care mai dure: „Leneși sunt cei care nu vor să îmbunătățească cursurile”, „Pretenții mari pentru cursuri mediocre”, „Învățați să predați și venim singuri la cursuri”, „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei” și „Domnul rector să trăiască dintr-o bursă studențească”.

Studenții UMF-iști sunt nemulțumiți de condițiile din cămine

Studenții s-au arătat nemulțumiți și de condițiile din cămine, dar și de faptul că după stagii nu au nici măcar săpun pentru a se spăla. Nici cele din universitate nu ar fi mai bune, băile sunt murdare, iar tinerii s-au plâns că nu au acces nici măcar la hârtie igienică.

„Eu sunt în anul IV, am prins taxa de 7.500 de lei, iar între timp a tot crescut, la 8.500 de lei, iar actualmente a ajuns la 10.000 de lei. Ce-i drept, taxa a crescut doar pentru studenții din anul I, dar noi nu am simțit că s-au schimbat condițiile. În continuare există probleme cu condițiile din cămine, în unele, condițiile sunt infernale, mai ales dacă ținem cont de taxele de cazare.

Sunt situații în care nu avem materiale, lucrăm cu lame vechi de 30 de ani. Ne-am resemnat, pur și simplu, dar mi se pare că, în sfârșit, lumea își spune oful și mă bucur să văd lucru acesta. S-au mărit prețurile la gaz, la apă, sunt de acord, dar nouă nu ni s-a spus de ce se mărește. Nu e vorba că nu sunt justificate măririle de preț, ci e vorba că nu ni s-a explicat. Câteodată simțim că nu putem trăi decent în cadrul acestei universități. Avem o cocioabă care se numește cantină, o cantină în care nu încap decât 30 de persoane, în condițiile în care suntem 9 mii și ceva de studenți, la care se adaugă și profesorii. În plus, mai vin la cantină profesori și asistenți de la «Spiridon». Nu este normal așa ceva”, a adăugat Cătălina-Ioana Luncanu.

„În primul rând, orice nemulțumire a studenţilor universităţii noastre o tratăm cu maximă seriozitate. Protestul de astăzi, aşa cum am aflat de la reprezentaţii protestatarilor cu care am discutat o perioadă destul de lungă de timp, a fost centrat în jurul obligativității participării la cursuri, cu care cei care au protestat nu sunt de acord. În jurul acestei revendicări centrale au existat o serie de alte sugestii şi nevoi exprimate pe care le-am discutat. Ele au de-a face cu îmbunătățirea condițiilor de la universitate atât din punct de vedere al actului didactic, cât și din punct de vedere al serviciilor sociale pentru studenți: cămine, cantine etc.

Dacă pentru aceste puncte le-am prezentat planul universității noastre de dezvoltare a infrastructurii, pe care, aparent, cei care au participat la discuții nu-l știau în detaliu, problema legată de participarea la cursuri este una greu de înțeles, pentru că este foarte dificil să ne imaginăm că un viitor medic refuză cu atâta obstinație să participe efectiv la formare, în orice modalitate, cursuri, lucrări practice, stagii clinice. Din această cauză nu a fost vorba de o negociere, doar ne-au adus la cunoștință această nemulțumire. Un alt punct de neclaritate pentru noi a fost organizarea evenimentului, care a fost externalizată, a fost organizată de Liga Studenților din Iași, deși problemele semnalate sunt strict ale studenților din UMF Iași.

Așa cum am spus, studenții sunt întotdeauna ascultați și ușile noastre sunt deschise pentru toate problemele pe care le identifică, le semnalează. Creșterea taxei pentru studenții români de la 8.500 la 10.000 a fost generată de costurile în creștere pe care orice instituție publică sau privată le are. Creșterea taxei care va fi aplicată de anul viitor este perfect justificată”, a declarat prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală.