Sute de soldați ucraineni asediați, evacuați din Mariupol – FOTO, VIDEO

de: BZI.ro
07:07, 17 mai 2022

Ucraina a confirmat că sute de luptători ai săi prinși de mai bine de două luni în oțelăria Azovstal din Mariupol au fost evacuați. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că 53 de soldați răniți grav au fost duși în orașul Novoazovsk, deținut de rebelii susținuți de ruși.

 

Ea a spus că alți 211 au fost evacuați folosind un coridor umanitar către Olenivka – un alt oraș controlat de rebeli.

Rusia a declarat anterior că a fost încheiat un acord pentru evacuarea trupelor rănite.

Aproximativ o duzină de autobuze care transportau luptători ucraineni care erau ascunși sub uzina asediată au fost văzute părăsind uriașul sit industrial din orașul-port din sudul orașului, a informat agenția de presă Reuters.

Presa de stat rusă a postat, de asemenea, imagini cu ceea ce spun că ar fi soldați ucraineni răniți evacuați din Azovstal.

Maliar a spus că trupele vor fi schimbate cu soldați ruși capturați.

În discursul său video de marți, după miezul nopții, ora locală, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că armata ucraineană, echipele de informații și de negociere, precum și Crucea Roșie și ONU au fost implicate în operațiunea de evacuare.

„Ucraina are nevoie de eroii săi în viață”, a spus el.

Totuși, el a avertizat că trupele ucrainene ar putea să nu fie eliberate imediat și a avertizat că negocierile pentru eliberarea lor vor necesita „delicatețe și timp”.

Sute de soldați ucraineni – regimentul Azov, Garda Națională, poliție și unități de apărare teritorială -, precum și o serie de civili au fost ascunși la fața locului de când trupele ruse înaintate au încercuit orașul sudic la începutul lunii martie.

Complexul întins de patru mile pătrate este un labirint de tuneluri concepute pentru a supraviețui unui război nuclear.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a anulat un atac planificat asupra site-ului, invocând temerile de pierderi mari ale Rusiei.

Nu a fost imediat clar câți oameni rămân încă în buncărele subterane.

Maliar a spus că armata, informațiile, Garda Națională și Serviciul de Frontieră al Ucrainei „depun eforturi comune pentru a salva” cei rămași în urmă.

Ea a salutat, de asemenea, acțiunile apărătorilor fabricii, despre care a spus că „au îndeplinit pe deplin toate misiunile atribuite de comandă”. Dar ea a remarcat că poziția lor a devenit insuportabilă după ce a devenit „imposibilă deblocarea Azovstal prin mijloace militare”.