Sute de persoane cu dizabilități s-au angajat prin intermediul AJOFM Iași

de: Redacția BZI
02:00, 22 feb. 2022

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a consiliat sute de persoane cu dizabilități, în anul 2021, care ulterior s-au angajat. Șomerii și persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă sau cele cu dizabilități se pot înscrie la AJOFM Iași

Sute de persoane cu dizabilități s-au angajat prin intermediul AJOFM Iași, în anul 2021, în cadrul unui proiect derulat de instituție. Din cele 1.443 de persoane incluse în grupul țintă al proiectului, 484 de persoane au fost încadrate pe piața muncii, mare parte fiind persoane cu dizabilități sau șomeri. Dintre acestea, 181 de persoane au fost angajate prin convenții încheiate prin intermediul proiectului, aflate în plată (pentru acestea se finanțează subvenții conform art. 80 și art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă).

Proiectul derulat de AJOFM Iași în anul 2021 se va derula și în acest an. Persoanele eligibile pentru a fi incluse în grupul țintă trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să fie cetățeni români cu domiciliul în România, să fie persoane șomere sau inactive. aflate în căutarea unui loc de muncă. care dovedesc că îndeplinesc condițiile Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. De asemenea, beneficiarii nu sunt tineri NEETs, persoane cu vârsta între 16 și 30 de ani care nu sunt încadrate pe piața muncii.

Persoanele cu dizabilități din Iași se pot angaja în continuare cu ajutorul AJOFM

Persoanele cu dizabilități pot beneficia de vouchere pentru achiziția unor dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, respectiv cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

De asemenea, proiectul se adresează și angajatorilor care vor încadra în muncă persoane ale grupului țintă, oferindu-le sprijin prin acordarea de subvenții pentru 200 de persoane cu dizabilități nou angajate. Persoanele interesate pot să afle mai multe detalii de pe site-ul AJOFM Iași, unde se pot înscrie dacă sunt șomeri. În luna ianuarie a acestui an au fost încadrate în muncă 717 persoane din județul Iași care își căutau un post.

Peste 1.000 de persoane, consiliate de AJOFM Iași

Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a AJOFM Iași beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, modificată și completată. Șomerii din Iași au noi șanse de a obține sume importante de la AJOFM Iași dacă se angajează în cele 50 de comune și orașe din județ înscrise într-un plan de mobilitate special creat în acest sens. În funcție de condițiile pe care le îndeplinesc, aceștia beneficiază de diverse stimulente acordate pe o perioadă îndelungată.

Astfel, persoanele care sunt șomeri neindemnizați pe o perioadă mai mare de 3 luni și se angajează în mediul rural sau în orașele apropiate Municipiului beneficiază de o primă de activare de 500 de lei. De asemenea, persoanele cu dizabilități care vor să se angajeze beneficiază de diverse stimulente, detalii fiind publicate pe site-ul AJOFM Iași.