Sute de persoane au vizitat Observatorul Astronomic în prima zi după ce a fost redeschis publicului: „S-au putut observa câteva stele, planetele Jupiter și Saturn și Nebuloasa din Andromeda” – FOTO
Joi, 12 octombrie 2023, a fost deschis Observatorul Astronomic pentru publicul larg. Pasionații de astronomie au putut observa câteva stele, planetele Jupiter și Saturn și Nebuloasa din Andromeda
Intrarea este liberă, iar în prima zi de când Observatorul a fost deschis pasionaților de astronomie au fost prezenți aproximativ 500 de oameni. Printre aceștia se numără atât adulți, cât și copii.
Două zile pe săptămână pot vizita ieșenii Observatorul Astronomic
Conducerea Executivă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a aprobat, miercuri, 11 octombrie 2023, programul de funcționare a Observatorului Astronomic pentru publicul larg. Astfel, începând de joi, 12 octombrie, orice pasionat de astronomie se poate bucura, gratuit, de observații astronomice. Zilele în care pot face acest lucru sunt joia și sâmbăta, în intervalul orar 19.00 – 21.00 pe parcursul lunii octombrie, și în intervalul orar 18.00 – 20.00, pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie.
„Suntem încântați că după mai bine de 10 ani redăm comunității academice și publicului larg Observatorul Astronomic al UAIC, care va continua să fie un reper al demersurilor dedicate cunoașterii științifice pentru numeroase generații de profesori, studenți și cercetători, dar și un punct de atracție turistică”, spune prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC.
Sute de persoane au vizitat Observatorul Astronomic în prima zi în care a fost deschis publicului larg
În prima zi în care a fost deschis Observatorul Astronomic pentru pasionații de astronomie, mai exact în data de 12 octombrie, s-au prezentat aproximativ 500 de persoane de toate vârstele. Aceștia au putut observa câteva stele, planetele Jupiter și Saturn și Nebuloasa din Andromeda.
„Joi, 12 octombrie 2023, a fost prima zi în care Observatorul Astronomic a fost deschis publicului larg. Vizitatorii au început să apară de la ora 19, însă condițiile meteorologice nu au fost foarte bune. Însă printre nori s-au putut observa câteva stele, planetele Jupiter și Saturn și Nebuloasa din Andromeda. Noul telescop îl avem de o lună de zile, facem diferite reglaje, dar odată ce va fi pe placul nostru, în sensul în care o să obținem imagini cât mai clare, va fi folosit în scop astronomic și de cercetare. Prezenți au fost aproximativ 500 de oameni de toate vârstele, de la copii până la adulți, însă nu ne putem pronunța dacă a fost un număr mare sau nu, trebuie să vedem acest lucru odată cu trecerea timpului”, spune prof. univ. dr. Cătălin Galeș în legătură cu Observatorul Astronomic.
Observatorul Astronomic al UAIC a fost inaugurat în data de 29 septembrie 2023, este situat pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 5-7.