Sute de percheziții în Iași și în țară la mafia lemnelor – FOTO, VIDEO
Oamenii legii au făcut sute de percheziții în Iași și în toată țara la mafia lemnelor. Poliţiştii explică faptul că au fost percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice dar și la mai multe puncte de lucru a unor firme care se ocupă cu materialul lemnos. Mai mult, mascații au descins şi la 33 de domicilii ale unor persoane fizice.
Nu sunt primele percheziţii ce au ca obiect mafia lemnelor. Una dintre cele mai de amploare operațiuni a avut loc în 2015 când la percheziții au participat peste 100 de poliţişti.
Sute de percheziţii în Iași și în România la mafia lemnelor
Conform comunicatului emis de Poliția Română, în dimineața zilei de miercuri, 28 septembrie, în mai multe orașe din țară, printre care și în Iași, au avut mai multe percheziții la mafia lemnelor. Așadar, cea mai ”răvășită” localitate a fost Suceava cu 85 de percheziții, pe locul doi fiind Constanța cu 33 de percheziții. În Iași, oamenii legii au făcut 4 astfel de operațiuni
” La data de 28 septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).” explică Poliția Română într-un comunicat.
Același comunicat arată că perchezițiile au loc în contextul completării materialului probator din două dosare penale în care se fac anchete pentru mai multe infracțiuni, cum ar fi evaziune fiscală, spălarea banilor, delapidare dar și tăiere fără drept de arbori. În altă ordine de idei, în comunicat se arată faptul că vor fi efectuate și 16 controale economice la punctele de lucru al unor societăți comerciale și vor fi puse în aplicare 61 de ordonanțe.
Două grupări din Suceava controlau 20 de societăți comerciale
Comunicatul continuă prin explicarea modalității prin care două grupări, care controlau 20 de societăți comerciale, ar fi acţionat ilegal. Societățile avea obiect principal activitatea în domeniul silvic: „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicată al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.
” Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.
Banii intrau în circuitul legal în alte firme
Oamenii legii susțin faptul că banii care erau obținuți din infracțiunea de evaziune fiscală intrau în circuitul legal prin alimentarea unor conturi care erau deținute de alte societăți comerciale.
La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea. au explicat oamenii legii.
În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că numeroase persoane care au sesizat ilegalitățile privind afacerea cu material lemnos au avut de suferit. De exemplu în 2021, doi jurnaliști au fost bătuți cu bestialitate după ce filmau modul în care patronii fură lemnul din pădurile României. Așadar sunt sute de percheziții la mafia lemnelor în Iași și în numeroase localități din țară, existând două dosare penale în lucru.