Sute de ieșeni vor să devină asistenți maternali. DGASPC Iași vrea să școlarizeze 225 de persoane

de: Ivona Apostol
02:00, 09 feb. 2022

Sute de ieșeni vor să devină asistenți maternali. În acest moment, la DGASPC Iași sunt angajate 809 persoane pe astfel de posturi. În cadrul unității este în desfășurare proiectul „TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, care a început în 2019 și se va încheia în 2023. Astfel, se dorește reducerea numărului de copii care se află în centrele de plasament

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași are în desfășurare proiectul de desființare a centrelor de plasament din județul Iași și construirea unor locuințe colective. În județul Iași sunt 14 centre ce urmează a fi desființate, urmând ca, în locul acestora, să fie construite locuințe colective, care vor avea câte un spațiu în care pot locui 12 sau 14 persoane.

Așadar, urmează ca 14 vile să fie ridicate în județul Iași. Fiecare locuință va fi compusă din bucătărie, sală de lectură și 4 camere. De asemenea, instituția are în desfășurare proiectul ”TEAM-UP”, ce are ca scop formarea și angajarea a 225 de noi asistenți maternali.

Până la finalul anului 2023 se dorește formarea a 225 de asistenți maternali

Pentru că centrele de plasament urmează să fie reconfigurate. În locul lor se vor realiza locuințe colective cu o capacitate mai mică. Astfel, este nevoie ca DGASPC Iași să angajeze noi asistenți maternali. Din 2019 a început proiectul de formare a asistenților maternali, proiect care se termină în anul 2023. Se dorește ca 225 de noi asistenți maternali să fie angajați. Așadar, vor fi formate grupe a câte 25 de persoane ce doresc să devină asistenți maternali.

Cursurile vor fi susținute de specialiștii din cadrul Departamentului de Resurse Umane, psihologi și asistenți sociali. În cadrul acestor cursuri sunt educați asistenții maternali pentru a putea îngriji atât copii sănătoși, cât și micuți cu probleme de sănătate.

„Pentru a deveni asistent maternal, trebuie să ai până în 45 de ani și să îndeplinești criteriile stabilite de DGASPC Iași. Toți asistenții maternali participă la cursul de formare. Toți angajații care predau cursurile de formare asistenților maternali le explică acestora cât de grijulii trebuie să fie cu noul membru al familiei, pentru a-l ajuta să se integreze în familie, să socializeze și să facă diferite activități împreună, pentru a-i ajuta să colaboreze și să formeze cu micuțul și o relație de prietenie”, spune Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

Criteriile impuse de DGASPC pentru a deveni asistent maternal

Persoanele care vor să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească acele condiții stabilite de DGASPC. Astfel, doritorul trebuie să fie absolvent a 10 clase și școală profesională, dacă este vorba despre o familie ce poate avea maximum 2 copii biologici, trebuie să aibă acces la servicii medicale și educaționale, în locuință să fie spațiu pentru prepararea hranei, igienă și spațiu pentru odihnă. De asemenea, persoanele interesate trebuie să aibă și disponibilitatea participării la cursurile de formare, timp de două săptămâni. Dacă sunt îndeplinite aceste condiții, doritorii participă la cursurile de formare, iar, mai apoi, primesc un copil în ocrotire.

”Au existat unele cazuri în care nu a fost găsit copilul potrivit pentru familia beneficiară. Aceasta a fost nevoită să mai aștepte până să ajungă la copilul potrivit”, adaugă Tiberiu Bantaș.

Conform acestuia, din anul 2019 până la finalul lunii decembrie 2021, au fost instruite 190 de persoane care au primit și copii în asistență maternală. Astfel, 358 de copii au fost luați în plasament de către persoanele formate. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre ieșenii ce doresc să devină asistenți maternali.

Salariul pe care îl primesc asistenții maternali angajați prin proiectul TEAM–UP

Numărul dosarelor privind luarea copiilor în plasament a crescut, motivul principal fiind salariul primit de asistenții maternali. Așadar, un asistent maternal câștigă lunar 2.275 de lei, la care se pot adăuga unele sporuri. Pentru un copil cu handicap aflat în ocrotire, sporul este în valoare de 25 la sută. Totodată, pentru 2 copii, se adaugă 15 la sută din salariul primit.

De asemenea, copilul aflat la asistentul maternal beneficiază de alocația de plasament, în valoare de 600 de lei, din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași, dedicată strict îngrijirii minorului (hrană, rechizite, haine etc.).
Mai mult, copiii cu probleme de sănătate primesc 1.200 de lei drept alocație de plasament. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre salariile pe care le primesc asistenții maternali.