Sute de ieșeni au finalizat cursurile organizate de Direcția Agricolă! Beneficiarii au obținut diplome de specialiști în cultura plantelor sau în agricultura ecologică!

de: evelina.chitoroaga
02:00, 29 iun. 2021

Cei aproximativ 200 de ieșeni care s-au înscris la cursurile organizate de Direcția Agricolă au primit atestate de specialiști în cultura plantelor și agricultura ecologică. Ieșenii au nevoie de aceste documente pentru a accesa mai ușor fonduri europene sau pentru a se angaja mai ușor în fermele din județ

În acest an, aproximativ 200 de persoane care s-au înscris la cursurile organizate de specialiștii instituției au obținut certificate de la Direcția Agricolă Iași. Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii ieșeni să acumuleze puncte când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, pentru angajarea în domeniul agricol, dar și pentru a obține ajutoare de la stat în cadrul programelor derulate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași sau pentru a se angaja mai ușor în fermele din mediul rural.
Potrivit directorului Direcției Agricole Iași, Gabriel Hoha, ultimele cursuri organizate au fost pentru specialiști în agricultura ecologică.

„Au finalizat cursurile de instruire în «Implementarea angajamentelor încheiate în cadrul Măsurii 10 – Agromediu și climă», «Implementarea angajamentelor încheiate în cadrul Măsurii 11 – Agricultura ecologică» și «Managementul exploatației agricole, contabilitatea fermei, agricultura ecologică și protecția mediului» aproximativ 25 de beneficiari care au luat examenul. Fermierii care au în derulare proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) au obținut, astfel, atestatul emis de instituție pentru deținerea informațiilor relevante”, susține Gabriel Hoha.

Ieșenii care vor să devină apicultori, tractoriști sau specialiști în cultura plantelor se pot înscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă

În anii precedenți au fost organizate și cursuri pentru meseria de tractorist sau apicultor, care se derulează și în acest an, în funcție de numărul de solicitanți, cursurile fiind gratuite. Astfel, zeci de ieșeni au obținut diplome de apicultor sau tractorist, după finalizarea cursurilor, inclusiv o tânără ieșeancă, inginer de meserie. Mădălina Roman a avut nevoie de această diplomă pentru că voia să învețe să conducă un tractor.

Domeniul agricol s-a dezvoltat în ultimii ani în Iași sau în regiunea Moldovei, astfel că salariile obținute de specialiștii în agricultură, în prezent, nu sunt deloc de neglijat. Cele mai mari salarii ajung și la câteva mii de euro lunar, iar angajații din acest domeniu, care au mai mulți ani de experiență, pot ajunge la un salariu lunar cuprins între 1.300 și 3.000 de euro, cum este cazul unui director zonal de vânzări, care primește și mașină de serviciu, telefon de serviciu, asigurare medicală sau asigurare de viață. De asemenea, tractoriștii din Iași încep să câștige salarii frumușele, ajungând și la 2.000 de euro lunar.

Fermierii din Iași care au plantații cu busuioc, cimbru, coriandru, fenicul sau muștar pot obține subvenții de la APIA

Ieșenii care au culturi de plante aromatice pot depune cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), necesare obținerii unor ajutoare financiare cuprinse între 150 și 3.400 de euro la hectar. Termenul-limită de depunere a documentelor este 30 iunie 2021.

Programul pentru susținerea producției de plante aromatice, derulat pentru prima dată în acest an, își propune creșterea suprafețelor cultivate cu busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar. Plafonul total alocat acestei scheme de minimis este de 6 milioane de lei, adică 1.231.400 de euro, la un curs de 4,8725 lei/euro, asta la nivelul întregii țări. Valoarea pe suprafață a ajutorului de minimis pentru busuioc este de 2.600 de euro la hectar, iar, pentru cimbru, de 3.400 de euro. Pentru plantațiile cu coriandru se acordă un ajutor de 100 de euro la hectar. Suma de 200 de euro la hectar le este acordată fermierilor din Iași cu plantații de fenicul și 150 de euro la hectar, pentru plantațiile cu muștar.