Sute de ieșeni au dat în judecată Poliția Locală. De cele mai multe ori, instanța decide în favoarea polițiștilor – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 28 nov. 2023

Având în vedere că polițiștii locali au trebuit să aplice amenzi în diferite situații, sute de ieșeni au dat în judecată instituția pentru a contesta contravenția. Totuși, față de numărul amenzilor aplicate, procentul proceselor este mic, iar Poliția Locală are câștig de cauză aproape mereu

Cele mai multe contestații vin din partea persoanelor care au fost amendate pentru că au deranjat liniștea publică, au aruncat deșeuri în mod necorespunzător, au folosit locurile de parcare deja cumpărate de alte persoane, consumul alcoolului în spațiul public sau pentru nereguli sesizate în trafic. Văzând că sunt amendați, unii au decis să meargă în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția.

Sute de ieșeni au dat în judecată Poliția Locală în 2023

Poliția Locală figurează ca parte procesuală în 605 procese din intervalul anilor 2021-2023. În acest an au fost înregistrare 355 de contestații în instanță pentru contravențiile primite.

„Cele mai întâlnite situații în care instituția Poliției Locale Iași ajunge în instanță cu o altă parte procesuală sunt cazurile contestațiilor formulate de către persoanele fizice ce au fost sancționate contravențional de către agenți constatatori din cadrul Poliției Locale Iași, contestații care se concretizează în instanță, respectiv având ca obiect anulare procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, în faza judecății apelurilor”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

De la începutul anului și până acum au fost încheiate 23.431 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, fiind undeva la o medie de 1.952 de amenzi pe lună. Totuși, numărul celor care contestă este relativ mic în comparație cu numărul de procese.

„Cele din 2021 sunt procese pe rol, care se tot amână de către instanță ca urmare a apărării pe care o face partea procesuală, fie intimatul Poliția Locală. Într-adevăr, cele mai multe procese sunt pe baza contravențiilor, în special pe HCL 54 din 2020, cu privire la asigurarea unui climat de ordine și curățenie. E dreptul cetățeanului de a contesta, probabil că persoana care a fost sancționată consideră că a fost neîndreptățită. Am mai întâlnit situații în care cetățeanul spunea că era necesar doar un avertisment, dar agentul constatator stabilește în funcție de situație. În acest moment, contestațiile sunt undeva la 1,5 la sută din total proceselor verbale, un număr nesemnificativ”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Puține procese sunt câștigate de contestatari

Departamentul juridic al Poliției Locale se ocupă de cazurile care ajung în instanță. Totuși, de cele mai multe ori, instituția câștigă procesele în fața contestatarilor.

„Noi nu contestăm deciziile instanței, nu este treaba noastră. Acolo se analizează, intimata vine cu probatoriu, persoana sancționată la fel, fiecare argumentează, iar instanția hotărăște definitiv. Ce este îmbucurător este faptul că procentul este foarte mic de contestații, iar din cele contestate, maxim 10 la sută, sunt câștigate de contestatari, în rest instituția. Acesta e un aspect pozitiv, în sensul că se aplică legislația corespunzător, fără să atragă nemulțumirea în masă a populației”, a încheiat șeful Poliției Locale Iași.

Din cauza amenzilor aplicate, sute de ieșeni au dat în judecată Poliția Locală. Deși cred cu tărie că au fost sancționați pe nedrept, puțini au câștig de cauză în instanță.