Sute de familii cu venituri mici din județul Iași vor obține, de la primării, tichete sociale pentru preșcolari și elevi

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 29 sept. 2020

Sute de cereri, în format electronic, pentru tichetele sociale în vederea sprijinului educațional au fost depuse la Direcția de Asistență Socială și la Centrele de Cartier ale Primăriei Iași. Beneficiarii acestor tichete sunt preșcolarii și elevii ieșeni din familiile care au venituri mici, cuprinse între 284 și 1.115 lei. Condițiile de acordare a sprijinului au fost îndeplinite de un număr de 545 de familii din județul Iași

Direcția de Asistență Socială Iași și Centrele de cartier ale Primăriei Iași au primit, în format electronic, un număr de 610 solicitări pentru tichetele sociale pentru sprijinul educațional. Solicitările depuse au cumulat un număr total de 1074 minori, care sunt preșcolarii și elevii ieșeni din familiile care au venituri mici, cuprinse între 284 și 1.115 lei. Au îndeplinit condițiile de acordare a sprijinului doar 545 de cereri, pentru un număr de 958 de copii. Totodată, au depășit plafonul de acordare, în ceea ce privește venitul net pe membru de familie, 65 de solicitări, pentru un număr de 116 copii.

Mulți ieșeni au depus prea târziu adeverințele de la ANAF

Mai mulți ieșeni au solicitat tichete valorice pentru copii, după ce a expirat termenul de depunere a adeverinței de la ANAF.

„După data de 23 septembrie 2020, dată la care s-a transmis către Instituția Prefectului – județul Iași evidența beneficiarilor finali, au existat persoane care au solicitat să fie incluse în program și care au motivat întârzierea, deoarece adeverința de la ANAF, cu privire la venituri, a fost eliberată cu întârziere, iar unitățile școlare nu au primit documentația fară aceast document, chiar dacă existau alte adeverințe de venit care puteau dovedi venitul familiei și au solicitat inclusiv ancheta socială de la instituția noastră. Acest mod de a aplica, în mod rigid, niște instrucțiuni primite de la ISJ Iași, a făcut să existe copii care, deși îndeplineau condițiile de acordare, să nu fie incluși în listele cu beneficiarii finali”, au menționat reprezentanții Direcției de Asistență Socială Iași.

Beneficiarii tichetelor sociale sunt copiii cei mai defavorizați din Iași

Familiile cu venituri mici care au copii înscriși în învățământul de stat preșcolar, primar sau gimnazial sunt beneficiarii acestor tichete sociale pe suport electronic. Prin urmare, ieșenii care au venitul mediu pe membru de familie sub 284 lei pentru preșcolari sau 50 la sută din salariul minim brut pe țară, respectiv sub 1.115 lei pentru cei din învățământul primar și gimnazial îndeplinesc condițiile necesare pentru acordarea sprijinului.

„De la Inspectoratul Școlar Județean Iași am primit un fișier cu un număr de 568 de copii din ciclul primar și gimnazial care îndeplineau condițiile de acordare, dintre aceștia un numar de 194 de copii fiind deja în evidențele noastre. După compararea evidențelor și împărțirea pe cicluri școlare, au îndeplinit condițiile de acordare: 40 de copii preșcolari, 503 de copii din ciclul primar și 415 de copii din ciclul gimnazial”, au mai comunicat reprezentanții Direcției de Asistență Socială Iași.

Caracteristicile tichetelor sociale electronice pentru sprijin educațional

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional au o valoare nominală de 500 de lei pe fiecare an școlar. Această valoare poate fi actualizată anual prin Hotarâre a Guvernului. Nu se pot efectua cu aceste tichete operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar. Se utilizează doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise. Mai precis, valoarea tichetelor poate fi folosită pentru a asigura cumpărarea materialelor și rechizitelor necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe. De asemenea, se pot achiziționa și articole de vestimentație necesare preșcolarilor și elevilor.